ZAPALJIV GOVOR PROTIV TRAMPA

Guverner Njujorka: Jedina opasnost za SAD dolazi iznutra

Kuomo je stakao da se država suočava sa ogromnom "društvenom depresijom"
1021 pregleda 0 komentar(a)
Zvučao kao predsjednik: Kuomo, Foto: Reuters
Zvučao kao predsjednik: Kuomo, Foto: Reuters

Endru Kuomo, guverner američke države Njujork, koji je osvojio treći mandat, održao je strastven govor protiv politike predsjednika Donalda Trampa, poručivši da "jedina prijetnja Americi dolazi iznutra".

Endru Kuomo je rekao da će u prvih sto dana njegovog trećeg mandata predstaviti "najprogresivniju agendu koju je ova država (Njujork) ikada vidjela, i tačka".

"Napravićemo istoriju, a Njujork će napredovati, ne izgradnjom zidova, prijatelji, nego izgradnjom mostova i izgradnjom aerodroma i stvaranjem poslova za novu, srednju klasu, i ekonomske budućnosti za generacije koje dolaze i predstavljanjem koliko dobri možemo da budemo u svemu ovome kada smo zajedno", rekao je guverner američke države Njujork, očigledno aludirajući na politički sukob u SAD oko izgradnje zida na granici sa Meksikom, prenosi Tanjug pisanje AP-a.

Istakao je da se država suočava sa ogromnom "društvenom depresijom".

"Frustracije ljudi pretvaraju se u strah, strah se pretvara u bijes, a bijes se pretvara u sukob. Nemoguće je dočarati kako opasno i maligno je ovo stanje. Prijetnja je kada se vidimo kao crni ili bijeli, stranci ili starosjedioci, umjesto kao Amerikanci. Kao hrišćani ili Jevreji ili muslimani, gej ili strejt, umjesto kao Amerikanci. To je, prijatelji, zaista zastrašujuće", naveo je Kuomo.

Kao tri glavna cilja u novoj godini, naveo je – legalizaciju upotrebe marihuane u "rekreativne svrhe", uvođenje sistema pravila u zakon po pitanju prava na abortus i popravljanje metroa u Njujorku, navodi agencija.

Agencija AP ocjenjuje da je guverner američke države Njujork, iako tvrdi da nije predsjednički kandidat, tako zvučao.

Preporučujemo za Vas