Sjeverna Koreja prijeti: Jačaćemo nuklearni arsenal

"Moramo stalno biti spremni da ispalimo nuklearne bojeve glave u svakom trenutku", rekao je Kim
0 komentar(a)
Pjongjang, Kim Džong Un, Foto: Reuters
Pjongjang, Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.03.2016. 10:26h

Sjeverna Koreja je danas odbacila sankcije Savdeta bezbdednosti Ujedinjenih nacija kao "nepravedne, nezakonite i nemoralne" i zaprijetila da će i dalje da jačati svoj nuklearni arsenal.

"Jačanje našeg nuklearnog arsenala je legitiman način ispoljavanja našeg prava na samoodbranu, što će se nastaviti sve dok bude trajala neprijateljska američka politika", navodi se u saopštenju sjevernokorejskog Ministarstva vanjskih poslova koje su prenijeli državni mediji, prenijela je agencija AFP.

Sjevernokorejski lider Kim Džong-Un naredio je da nuklearni arsenal njegove zemlje bude u pripravnosti kako bi mogao da bude upotrijebljen u bilo kom trenutku.

"Moramo stalno biti spremni da ispalimo nuklearne bojeve glave u svakom trenutku", rekao je Kim, citirala ga je sjevernokorejska agencija KCNA.

On je, takođe, upozorio da je situacija na podijeljenom korejskom poluostrvu postala toliko opasna da Sjever mora biti spreman da svoju vojnu strategiju preusmjeri na izvođenje preventivnog napada, prenosi AFP.

Sjeverna Koreja je u četvrtak, samo nekoliko sati nakon što je Savjet bezbjednosti UN odobrio najstrožije dosad sankcije protiv Pjongjanga, ispalila u more šest projektila kratkog dometa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Ministarstvo je navelo da su projektili, sa dometom od 100 do 150 kilometara, ispaljeni u Istočno more.

Južna Koreja: "Mrak je najgušći pred svitanje"

Predsjednica Južne Koreje Park Geun-hje obećala je oštar odgovor na bilo kakvu vojnu provokaciju Sjeverne Koreje, nakon što je lider te zemlje Kim Džon-un naložio da sjevernokorejski nuklearni arsenal bude u pripravnosti.

"Ukoliko Sjeverna Koreja napravi neku provokaciju, moramo odgovoriti oštrom kaznom kako bismo jasno pokazali koliku cijenu Sjeverna Koreja mora da plati i koliko smo riješeni da zaštitimo našu zemlju", rekla je Park u govoru koji je održala na ceremoniji promocije vojnih oficira, a koji je prenosila televizija.

Ona je poručila da će se Seul držati svoje strategije koja ima za cilj da Pjongjang popusti kad je riječ o denuklearizaciji, prenosi AFP.

"Moramo staviti do znanja Sjevernoj Koreji da njen režim neće opstati ukoliko ne odustane od svog nuklearnog programa", rekla je Park, dodavši da bi uspješnost strategije Seula značila i veliki korak ka eventualnom ujedinjenju dvije Koreje.

Ona je ocijenila da, kao što je "mrak najgušći pred svitanje", dva susjeda ulaze u finalnu i najtežu fazu pred mirno ujedinjenje Korejskog poluostrva.

SAD: Pjongjang da se uzdrži od provokativnih akcija

Američko Ministarstvo obrane poručilo je Sjevernoj Koreji da bi trebala da se "uzdrži od provokativnih akcija koje pojačavaju tenzije".

Vašington se oglasio nakon što je sjevernokorejski lider Kim Džong-Un naredio da nuklearni arsenal njegove zemlje bude u pripravnosti kako bi mogao da bude upotrijebljen u bilo kom trenutku.

"Upoznati smo sa izvještajima i pažljivo pratimo situaciju na Korejskom poluostrvu u saradnji s našim regionalnim saveznicima", rekao je portparol Pentagona, komandant Bil Urban, prenio je Rojters.

On je Pjongjang pozvao da se usredsredi na ispunjavanje svojih međunarodnih obaveza.

Neimenovani zvaničnik američke odbrane izjavio je agenciji AFP da su američke snage spremne da odgovore "kontraudarima ako to bude bilo potrebno".

Bonus video: