Venecuelanska opozicija usaglasila strategiju za svrgavanje Madura

Venecuela je suočena s hroničnim nestašicama, dubokom recesijom i strahom da će bankrotirati zbog duga. Međunarodni monetarni fond predviđa da će inflacija, koja je već najveća na svijetu, u ovoj godini biti udvostručena na 720 odsto
1 komentar(a)
Venecuela izbori, Nikolas Maduro, Foto: Reuters
Venecuela izbori, Nikolas Maduro, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.03.2016. 17:09h

Opoziciona koalicija u Venecueli usaglasila je strategiju s tri tačke za okončanje mandata socijalističkog predsjednika Nikolasa Madura.

Opozicija će istovremeno tražiti amandman na ustav za smanjenje predsjedničkog mandata, referendum o opozivu Madura i pokrenuti kampanju sa zahtevom da Maduro podnese ostavku, rekao je opozicioni lider Ameriko De Grasija.

Koalicija više od deset političkih partija centra postigla je dogovor o strategiji sinoć poslije cjelodnevnih razgovora.

"Ne možemo izvršiti samoubistvo imajući samo jednu kartu u rukama. Zdrav politički razum nam nalaže da slijedimo nekoliko strategija", rekao je De Grasija.

Portparol koalicije Hesus Torealba je rekao da očekuje da plan danas bude objavljen.

Šestogodišnji mandat Madura, nasljednika Uga Čavesa, završava 2019, a opozicija je poslije ubjedljive pobjede na parlamentarnim izborima u decembru obećala da naći način da ga skloni s vlasti u prvoj polovini 2016.

Opozicija je godinama bila oslabljena unutrašnjim podjelama pri čemu su različite frakcije zagovarale različite strategije.

Prvi dio usaglašene strategije je da se ustav promjeni amandmanom koji bi predjsednički mandat skratio sa šest na četiri godine.

Strahuje se, medjutim, da će takvu odluku osporiti Vrhovni sud koji je uvijek bio protiv odluka parlamenta otkada je Čaves došao na vlast 1999. godine.

Vrhovni sud je u utorak zabranio Kongresu da ispituje brzo imenovanje 13 članova tog suda što je ocjenjeno kao pokušaj da se sud ispuni pristalicama vlade prije promjene sastava parlamenta.

Referendum o opozivu, takođe, nema zagarantovan uspjeh, iako je podrška Maduru na 20 odsto. Opozicija treba da prikupi skoro četiri miliona potpisa da pokrene proceduru za opoziv. Na referendumu neće biti dovoljna prosta većina, već opozicija mora da dobije više glasova nego što je Maduro osvojio na izborima 2013.

Maduro je više puta odbacio pozive da podnese ostavku i optužio opoziciju da podstiče ekonomski haos kako bi destabilizovala njegovu vladu.

Venecuela je suočena s hroničnim nestašicama, dubokom recesijom i strahom da će bankrotirati zbog duga. Međunarodni monetarni fond predviđa da će inflacija, koja je već najveća na svijetu, u ovoj godini biti udvostručena na 720 odsto.

Bonus video: