Rusija: Nadamo se da će Sjeverna Koreja izvući prave zaključke

"Sjeverna Koreja je prkosno ignorisala zahtjeve SB posljednjih 10 godina," saopštilo je rusko ministarstvo dodajući da globalna zajednica ne može da prihvati "neodgovorno igranje" nuklearnim oružjem
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Rusija, Foto: Shutterstock
Sjeverna Koreja, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.03.2016. 12:38h

Rusija je danas izrazila nadu da će Sjeverna Koreja "izvući prave zaključke" iz najnovijih i do sada najoštrijih, sankcija UN uvedenih Pjongjangu zbog četvrte nuklerane probe i lansiranja rakete.

"Nadamo se da će sjevernokorejska strana ovu odluku primiti na adekvatan način, izvući ispravne zaključke i vratiti se za pregovarački sto kako bi riješila nuklearni problem na korejskom poluostrvu," saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Rezolucija o sankcijama koju je juče usvojio Savjet bezbjednosti UN su proizvod sedmonedjeljnih mukotropnih pregovora Vašingtona i Pekinga, jedinog saveznika Pjongjanga, jedinog sjevernokorejskog trgovinskog partnera i snabdjevača pomoći.

Rusija je rekla da je rezolucija "prilično oštra", ali da svjetske sile nisu imale drugog izbora.

"Sjeverna Koreja je prkosno ignorisala zahtjeve SB posljednjih 10 godina," saopštilo je rusko ministarstvo dodajući da globalna zajednica ne može da prihvati "neodgovorno igranje" nuklearnim oružjem.

Moskva je međutim takođe izrazila nadu da nova rezolucija neće biti protumačena kao izgovor da se dodatno pogorša već teška ekonomska i humanitarna situacija koja pogađa građane Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja je po tvdnjama Južne Koreje samo nekoliko sati po usvajanju sankcija ispalila šest projektila kratkog dometa u more.

Bonus video: