Britanija daje dodatna sredstva za bezbjednosne mjere u Kaleu

Tim novcem će se pojačati bezbjednost u zoni prilaza tunelu i ojačati borba protiv mreža krijumčara ljudi, preneo je AFP.
0 komentar(a)
Kamp u Kaleu, Foto: Twitter
Kamp u Kaleu, Foto: Twitter
Ažurirano: 03.03.2016. 09:32h

Britanija će dati još oko 20 miliona eura dodatnih sredstava za jačanje bezbjednosnih mjera u Kaleu gdje hiljade izbjeglica boravi u kampovima u nadi da će preći Lamanš, izjavio je francuski ministar za evropske poslove.

Britanija je već dala više od 60 miliona ali "daće još oko 20 miliona eura", rekao je ministar Harlem Dezir radiju RFI.

Tim novcem će se pojačati bezbjednost u zoni prilaza tunelu i ojačati borba protiv mreža krijumčara ljudi, preneo je AFP.

Vijest o dodatnim sredstvima saopštena je par sati prije samita francuskog predsjednika Fransoa Olanda i britanskog premijera Dejvida Kamerona u Amjenu, na sjeveru Francuske, gde će glavna tema biti kriza u Kaleu.

Juče je šest iranskih migranata zašilo usta u znak protesta protiv masovnih iseljenja i rušenja dijela divljeg izbjegličkog kampa u Kaleu, u očajničkom pokušaju da privuku pažnju javnosti na situaciju u kojoj se nalaze.

U predgrađu te francuske luke već treći dan traje rušenje divljeg naselja u kojem živi više hiljada ljudi koji se nadaju da će krišom preći Lamanš kako bi se dokopali boljeg života u Velikoj Britaniji.

Da bi spriječili rušenje svojih improvizovanih kućica, neki migranti su se popeli na krovove, dok su ih drugi u znak protesta zapalili.

Iranci koji su zašili usta su u rukama držali papir na kojem je napisan poziv predstavnicima Ujedinjenih nacija da posjete kamp.

Bonus video: