"KERI JE SVJESTAN TOGA"

Puškov: SAD znaju da gube na imidžu nezaobilazne nacije ako dožive neuspjeh u Siriji

Puškov je istakao da je Rusija danas, pored SAD i Kine, jedna od tri svjetske sile, koja nezavisno može donositi odluke na globalnom nivou i naglašava da je zvanična Moskva, kao svjetska sila, u Siriji intervenisala preuzimajući odgovornost za stanje u svijetu
1 komentar(a)
Aleksej Puškov, Foto: Flickr
Aleksej Puškov, Foto: Flickr
Ažurirano: 03.03.2016. 08:41h

Šef Spoljnopolitičkog odbora ruske Dume Aleksej Puškov ocjenio je danas da se u Siriji odlučuje o svjetskom poretku i da se ne radi samo o lokalnom konfliktu.

"SAD znaju da gube na imidžu nezaobilazne nacije ako dožive neuspjeh u Siriji, i toga je već mjesecima svjestan i državni sekretar Džon Keri", kazao je on bečkom dnevniku "Prese".

Puškov je istakao da je Rusija danas, pored SAD i Kine, jedna od tri svjetske sile, koja nezavisno može donositi odluke na globalnom nivou i naglašava da je zvanična Moskva, kao svjetska sila, u Siriji intervenisala preuzimajući odgovornost za stanje u svijetu.

On takođe smatra da je EU zavisna od SAD.

Puškov kaže i da Rusija neće upućivati kopnene snage u Siriju i da je cilj njenog angazovanja da podrži sirijsku vojsku i sve one koji se bore protiv Islamske države.

"Mi podržavamo Bašara al Asada jer je on još uvijek legitimni predjsednik Sirije i uz izuzetak Kurda, jedina snaga u toj zemlji koja se na kopnu bori protiv Islamske države", naglasio je on.

Puškov je negirao da Rusija zapadu u Siriji želi da održi lekciju.

"Međutim mi ne vidimo razlog da se držimo po strani kada su SAD u poslednje dve decenije, u kojoj su imale monopol na rješenju problema na Bliskom istoku, region kompletno uništile", kazao je on.

Puškov smatra da na Bliskom istoku ne postoji vakum koji su napravile SAD, već da se radi o katastrofi.

"Zapadni analitičari koriste pojam vakuma, i to je je samo ljubazni način da se kaže da su Amerikanci doživjeli potpuni neusjpeh. Libija, Irak, Sirija, Jemen - SAD nisu ništa postigle osim haosa", uvjeren je on.

Puškov je istakao da je Rusija odgovorna i za bezbjednost svojih saveznika u Centralnoj Aziji - u Kazahstanu, Tadžikistanu ili Kirgiziji.

"To je naše ranjivo predvorje, kojem prijeti Islamska država. Vrijeme je da neko uspostavi red na Bliskom istoku", dodao je on.

Prema njegovim riječima, poredak u Siriji je neko drugi razorio,podsjetivši da SAD žele da svrgnu Asada.

"Kada je američki predsednik Barak Obama 2012.spoznao da puč protiv Asada, koji je pripremao, neće uspeti, on je počeo zajedno sa Turskom, Katarom i Saudijskom Arabijom da podržava radikalne islamističke grupe. Mi smo u Siriji intervenisale kada od SAD ciljano rešenje nije funkcionisalo. Siriji je potrebno političko rešenje", poručuje Puškov.

On je istakao da Asada podržava veliki dio sirijskog stanovništva i da političko rješenje ne može biti zasnovano na njegovom svrgavanju, već na pregovorima vlade i opozicije.

Tek je, kako je dodao, vojna akcija Rusije u Siriji uspostavila ravnotežu i omogućila političko rješenje i bez Rusije, uvjeren je on, sada u Siriji ne bi bilo primirja, pregovora, i Islamska država i Al Nusra bi sada između sebe djelile Damask.

Slabljenje ili uništavanje Islamske države donosi i veću bezbjednost Rusiji, ali ako ta teroristička organizacija ojača to je onda veća opasnost po Rusiju, upozorio je on.

Upitan za opasnost od direktne konfrontacije Turske i Rusije u Siriji Puškov je rekao da se Rusija veoma odgovorno ponašala posle obaranja ruskog aviona i ubijanja ruskog pilota.