SAD zabrinute zbog informacija da Asadove snage napadaju civile

Prekid vatre uz posredovanje SAD i Rusije stupio je na snagu 26. februara u ponoć u Siriji, ali se sporazum o primirju ne odnosi na džihadiste iz Islamske države i sirijskog ogranka Al Kaide, Fronta al Nusra
5 komentar(a)
Sirijska vojska, Foto: Twitter
Sirijska vojska, Foto: Twitter
Ažurirano: 02.03.2016. 20:08h

Bijela kuća izrazila je večeras zabrinutost zbog informacija da su snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada izvele tenkovske i artiljerijske napade na civile.

Prekid vatre uz posredovanje SAD i Rusije stupio je na snagu 26. februara u ponoć u Siriji, ali se sporazum o primirju ne odnosi na džihadiste iz Islamske države i sirijskog ogranka Al Kaide, Fronta al Nusra.

"Posljednjih nekoliko dana konstatovali smo pad broja vazdušnih napada na sirijsku opoziciju i civile, što je nesumnjivo ohrabrujući znak", izjavio je portparol Bijele kuće Džoša Ernesta izrazivši zabrinutost zbog mogućih tenkovskih i artiljerijskih napada sirijskih snaga.

On je dodao da "ukoliko se te tvrdnje potvrde, to bi predstavljalo flagrantno kršenje primirja".

"Razmotrićemo te informacije koje uzimamo ozbiljno u obzir", kazao je Ernest.

Prekid vatra se uglavnom poštuje dok s humanitarne strane UN su navele da će narednih dana uputiti pomoć za 154.000 ljudi koji se nalaze u gradovima pod opsadom nekih od zaraćenih strana.

Dopremanje humanitarne pomoći počelo je u ponedjeljak i prvi konvoj je stigao u jedan pobunjenički gradić kod Damaska, pod opsadom Asadovih snaga.

Bonus video: