Najstrožije sankcije Sjevernoj Koreji, Obama: Jednostavna poruka

Sankcije predviđaju obavezan pregled tereta koji izlazi ili ulazi na teritoriju Sjeverne Koreje kopnom, morem ili vazdušnim putem, zabranu prodaje ručnog i lakog naoružanja Pjongjangu, kao i protjerivanje sjevernokorejskih diplomata koji se budu bavili "nezakonitim aktivnostima"
4 komentar(a)
Ujedinjene nacije, Foto: Beta-AP
Ujedinjene nacije, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 02.03.2016. 20:03h

Savjet bezbjednosti UN jednoglasno je danas usvojio dosad najstrožije sankcije protiv Sjeverne Koreje zbog toga što je Pjongjang nedavno izveo četvrtu nuklearnu probu i lansirao raketu dugog dometa.

Nacrt usvojene rezolucije načinile su SAD, uz podršku Kine jedinog, kako ukazuju agencije, saveznika Pjongjanga.

AFP ukazuje da usvajanje ove rezolucije predstavlja promjenu u pristupu međunarodne zajednice potezima Sjeverne Koreje.

SAD i Kina su provele sedam nedjelja u pregovaranju oko novih sankcija, najstrožijih u posljednje dvije decenije, naveo je AP.

Sankcije predviđaju obavezan pregled tereta koji izlazi ili ulazi na teritoriju Sjeverne Koreje kopnom, morem ili vazdušnim putem, zabranu prodaje ručnog i lakog naoružanja Pjongjangu, kao i protjerivanje sjevernokorejskih diplomata koji se budu bavili "nezakonitim aktivnostima".

"Međunarodna zajednica je jednim glasom uputila Pjongjangu jednostavnu poruku - Sjeverna Koreja mora da napusti te opasne programe i izabere bolji put za svoj narod", naveo je u saopštenju američki predsjednik Barak Obama.

Rezolucijom se svim zemljama zabranjuje da otvaraju nove ekspoziture sjevernokorejskih banaka, a finansijskim institucijama se zabranjuje da imaju kontakte sa takvim bankama.

Zemljama se, takođe, nalaže da zatvore sve sjevernokorejske banke i obustave sve bankarske odnose u roku od 90 dana.

Na "crnu listu" dodato je još 16 osoba iz Sjeverne Koreje, kao i 12 "entiteta", među kojima je Nacionalna agencija za kosmički razvoj, koja je odgovorna za prošlomjesečno lansiranje rakete.

Sjeverna Koreja je 7. februara lansirala raketu dugog dometa sa satelitom, što su susjedi te zemlje i SAD oštro kritikovali kao pokušaj testiranja balističkih raketa.

Pjongjang je prethodno saopštio da je 6. januara izvršio svoj četvrti nuklearni test i da se tog puta radilo o hidrogenskoj bombi.

Savjet bezbjednosti UN je o nacrtu rezolucije trebalo juče da se izjasni, ali je to odloženo jer je Rusija zatražila dodatno vrijeme da prouči tekst.

EU će brzo primijeniti sankcije

Evropska unija (EU) će ubrzo sprovesti nove sankcije UN Sjevernoj Koreji i razmotriće mogućnost uvođenja novih kaznenih mjera protiv Pjongjanga, izjavila je večeras šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

"EU će brzo primijeniti novu rezoluciju UN o pooštravanju sankcija i razmotriti da li je neophodno uvesti dodatne restriktivne mjere", rekla je Mogerini.

Bonus video: