EU predlaže veću humanitarnu pomoć za Grčku

Vlada u Atini saopštila je ranije danas da je Grčka od Evropske unije zatražila hitnu pomoć od 480 miliona eura za smještaj 100.000 izbjeglica i upozorila da priliv migranata prijeti da iscrpi državne resurse ugrožene krizom
0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.03.2016. 20:55h

Evropska unija predlaže povećanu humanitarnu pomoć za Grčku, gdje je više od 20.000 izbjeglica i migranata zaglavljeno nakon što su im balkanske zemlje ograničile ulazak.

Komesar EU za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Hristos Stilijanides iznijeće sjutra plan za koji zvaničnici kažu da će opredijeliti 300 miliona eura ove godine za pružanje pomoći bilo kojoj državi članici EU, a ne samo Grčkoj, u rješavanju humanitarnih kriza, dok je ukupno 700 miliona eura predviđeno za naredne tri godine, prenosi Rojters.

Stilijanides će predložiti finansiranje nove šeme putem transfera u okviru postojećeg višegodišnjeg budžeta EU, navode zvaničnici.

Portparol Evropske komisije Margaritis Šinas rekao je novinarima da je nov plan potreban "kako bi se spriječilo humanitarno stradanje kao rezultat pristizanja broja ljudi bez presedana u EU".

On je kazao i da je Komisija veoma zabrinuta zbog nasilja na grčko-makedonskoj granici.

Vlada u Atini saopštila je ranije danas da je Grčka od Evropske unije zatražila hitnu pomoć od 480 miliona eura za smještaj 100.000 izbjeglica i upozorila da priliv migranata prijeti da iscrpi državne resurse ugrožene krizom, prenio je AFP.

Portparolka grčke vlade Olga Gerovasili rekla je novinarima da njena zemlja ne može da podnese prenapregnutost izazvanu pristizanjem velikog broja izbjeglica.

"Ovo su privremene mjere. Potrebno je trajno rješenje za smještaj izbjeglica", dodala je ona, podsjetivši da je Grčka jasno stavila do znanja da će koristiti sva dostupna diplomatska sredstva da pronađe najbolje moguće rješenje.

Bonus video: