Stoltenberg: Krhko primirje u Siriji se uglavnom poštuje

"Zabrinuti smo", rekao je Stoltenberg, "zbog značajnog ruskog vojnog nagomilavanja u Siriji"
1 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.02.2016. 13:49h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da se krhko primirje u Siriji uglavnom poštuje, ali je izrazio zabrinutost zbog ruskog vojnog nagomilavanja u toj zemlji, dok je istovremeno Francuska zatražila hitan sastanak radne grupe za Siriju zbog informacija o nastavku vazdušnih udara.

"Vidjeli smo ohrabrujući razvoj događaja, primirje se uglavnom poštuje, ali ima i izvještaja o njegovu kršenju", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Kuvajtu. Dodao je da je potpuno sprovođenje sporazuma o prekidu neprijateljstava, koji je stupio na snagu u petak, najbolji mogući temelj za ostvarivanje mirnog rješenja za krizu u Siriji putem pregovora.

"Zabrinuti smo", rekao je Stoltenberg, "zbog značajnog ruskog vojnog nagomilavanja u Siriji," prenosi RSE.

Francuska je saopštila da ima informacije o novim vazdušnim napadima na područja koja su pod kontrolom umjerenih pobunjenika i pozvala je na održavanje hitnog sastanka radne grupe za Siriju zbog kršenja primirja.

"Sve se to naravno mora provjeriti. Francuska je zatražila da se radna grupa, čiji je zadatak nadzor sprovođenja primirja, sastane bez odgađanja", rekao je francuski šef diplomacije Žan-Mark Ero na marginama godišnje sjednice Savjeta za ljudska prava UN-a u Ženevi.

Bonus video: