Štajnmajer: Zemlje EU da ne krive jedna drugu zbog izbjeglica

Štajnmajer je istakao da jednostrani potezi zemalja EU ne doprinose održivom rješenju problema i dodao da je potreban zajednički kurs
1 komentar(a)
Frank-Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Frank-Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.02.2016. 08:59h

Zemlje Evropske unije moraju da sarađuju na razrješenju problema izbjegličke krize i da prestanu da krive jedna drugu, izjavio je danas šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

On je u intervjuu grčkom dnevnom listu "Ta Nea" rekao: "Moramo da se borimo za Evropu. Moramo da prestanemo da se međusobno optužujemo. Naprotiv, moramo da ujedinimo snage i zajednički radimo na evropskom rješenju za izbjegličku krizu. To je jedini način da Evropa iz ove krize izađe jača", prenio je Rojters.

Ta agencija podsjeća da su posljednjih nedjelja članice EU počele da izražavaju neslaganje oko toga kako izaći na kraj sa prilivom stotina hiljada izbjeglica koje bježe od rata na Bliskom Istoku i drugih djelova svijeta.

Grčka, čija su ostrva prva evropska tačka na koju stižu izbjeglice, poplavljena je izbjeglicama i migrantima. Austrija je prošle nedjelje organizovala samit balkanskih zemalja na temu izbjegličke krize, ali nije pozvala Atinu, koja je zato pozvala svog ambasadora iz Beča na konsultacije.

Štajnmajer je istakao da jednostrani potezi zemalja EU ne doprinose održivom rješenju problema i dodao da je potreban zajednički kurs.

"Nijedna strana nema koristi kad unutar EU jedna zemlja okrivljuje drugu. Na taj način ne napredujemo čak niti jedan korak ka rješenju izbjegličke krize. Procep koji se sada formira mora ponovo uz veliki trud da bude zatvoren", istakao je njemački šef spoljnih poslova.

On je dodao i da je od presudne važnosti da Turska ispuni svoja obećanja i odlučno se izbori sa krijumčarima ljudi kako bi smanjila priliv izbjeglica iz Turske u EU.

Bonus video: