Iran: Reformistima 59 mjesta u Skupštini stručnjaka

Glasanje za Skupštinu stručnjaka, tijelo koje broji 88 članova, dalo je finalnu riječ o iranskoj spoljnoj politici i izboru vrhovnog lidera, a održano je u isto vrijeme kada i parlamentarni izbori, navela je agencija AP
0 komentar(a)
Iran, Foto: Twitter
Iran, Foto: Twitter
Ažurirano: 29.02.2016. 09:01h

Reformističke snage u Iranu osvojile su 59 odsto mjesta u Skupštini stručnjaka, saopštio je danas konačne rezultate izbora u toj zemlji ministar unutrašnjih poslova Abdureza Ramani Fazli.

Reformisti u Iranu koje predvode sadašnji i bivši predsjednik države Hasan Rohani i Akbar Rafsandžani zajedno sa 50 drugih saveznika, osvojili su većinu mesta u Skupštini stručnjaka, vjerskom tijelu koje ima ovlašćenja da izabere i smijeni vrhovnog verskog lidera.

Glasanje za Skupštinu stručnjaka, tijelo koje broji 88 članova, dalo je finalnu riječ o iranskoj spoljnoj politici i izboru vrhovnog lidera, a održano je u isto vrijeme kada i parlamentarni izbori, navela je agencija AP.

Uprkos činjenici da su reformisti koji traže veće demokratske promene u zemlji postigli istorijski uspjeh na izborima, nekoliko istaknutih vođa tvrde linije ponovo je izabrano, dodaje AP.

Bonus video: