Prve optužnice za rukovodioce nuklearke Fukušima

Tri reaktora nuklearke Fukušima je oštećeno u zemljotresu i cunamiju u martu 2011. godine, usljed čega je došlo do curenja radioaktivnog materijala i evakuacije desetina hiljada stanovnika
0 komentar(a)
Fukušima, Foto: Beta/AP
Fukušima, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.02.2016. 08:18h

Japanski sud podigao je optužnice protiv tri bivša rukovodioca japanske kompanije TEPCO, u čijem je vlasništvu nuklearna elektrana Fukušima koja je 2011. doživela havariju, javili su danas japanski mediji.

Grupa od pet advokata koje je imenovao sud je danas podigla optužnice protiv predsjednika izvršnog odbora TEPCO iz perioda havarije, iz marta 2011. godine, Cunehisa Kacumare (75) i još dvojice visokih zvaničnika te korporacije, potpredsjednika odbora i tehničkog savjetnika, prenijela je agencija AFP.

Oni su optuženi za profesionalni nemar, ali nije izdat nalog za njihovo hapšenje.

Optužnica je podignuta nakon što je 11-člani sudski komitet u julu prošle godine odlučio da trojicu rukovodilaca uputi na krivični sud.

Prethodno je tužilaštvo dva puta odustajalo od slučajeva protiv njih, uz objašnjenje da ne mogu da pribave dovoljno dokaza za sastavljanje optužnice za krivično djelo.

Dokazivanje krivične odgovornosti trojice rukovodilaca zato što nisu spriječili havariju nuklearke bi moglo da bude teško, ali mnogi ljudi, uključujući stanovnike grada Fukušime, ističu da će na suđenju biti objelodanjene nove činjenice o nesreći i ulozi kompanije TEPCO u tome, o čemu u toj firmi dosad nisu željeli da govore.

Tri reaktora nuklearke Fukušima je oštećeno u zemljotresu i cunamiju u martu 2011. godine, usljed čega je došlo do curenja radioaktivnog materijala i evakuacije desetina hiljada stanovnika.

Bonus video: