Avramopulos: Vrijeme više nije na našoj strani

"Više nema svrhe da optužujemo jedni druge. Jednostavno moramo da učinimo sve što je moguće da kontrolišemo situaciju", rekao je Avramopulos
0 komentar(a)
Dimitris Avramopulos, Foto: Reuters
Dimitris Avramopulos, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.02.2016. 07:49h

Komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos upozorio je danas da će se Grčka, zbog priliva izbjeglica, ubrzo suočiti sa humanitarnom krizom ukoliko u narednim danima "sve strane ne preuzmu svoju odgovornost".

"Više nema svrhe da optužujemo jedni druge. Jednostavno moramo da učinimo sve što je moguće da kontrolišemo situaciju", rekao je Avramopulos u intervjuu za grčki "Katimerini".

Avramopulos je pozvao na primjenu sporazuma koji su u novembru prošle godine postigli Brisel i Ankara o usporavanju priliva migranata i osudio "jednostrane poteze" pojedinih zemalja, kao što su uvođenje pograničnih kontrola i to što je Beč ograničio broj prijema azilanata.

"Vrijeme više nije na našoj strani", istakao je Avramopulos uoči ključnog sastanka lidera EU i Turske, 7. marta.

"Katimerni", pozivajući se na izjavu neimenovanog evropskog zvaničnika, piše i da Evropska komisija priprema paket mjera koji bi bio aktiviran u slučaju humanitarne krize u Grčkoj ili nekoj drugoj zemlji duž "balkanske rute".

Te mjere, prema navodima zvaničnika, podrazumevaju finansiranje međunarodne organizacije koja bi uspostavila izbjeglički kamp, kao i vaučere za izbjeglice da bi mogli da dobiju hranu i smještaj.

Slična pomoć organizovana je i za afričke zemlje, kao i Liban i Jordan, napominje grčki list.

Bonus video: