NAPETI ODNOSI IZMEĐU DVIJE NAJVEĆE SVJETSKE EKONOMIJE

Nove tenzije: Američki ratni brodovi prošli blizu spornih ostrva u Južnokineskom moru

Američki zvaničnik je rekao da su dva razarača plovila na oko 12 nautičkih milja od grebena "Misčif", koji je dio spornih ostrva Spretli
3074 pregleda 1 komentar(a)
Američki brodovi prilikom jednog od ranijih ulazaka u Južnokinesko more, Foto: Reuters
Američki brodovi prilikom jednog od ranijih ulazaka u Južnokinesko more, Foto: Reuters

Dva američka ratna broda prošla su blizu ostrva u Južnokineskom moru za koje Kina tvrdi da polaže pravo, izjavio je danas jedan neimenovani američki zvaničnik, prenosi Tanjug.

To bi, ocjenjuje Rojters, moglo da razljuti Peking u uslovima napetih odnosa između dvije najveće svjetske ekonomije.

Zvaničnik je rekao da su dva razarača plovila na oko 12 nautičkih milja od grebena "Misčif", koji je dio spornih ostrva Spretli.

Kina polaže pravo na veći dio strateškog vodenog puta Južnokineskog mora i izgradila je ostrva na grebenima, opremivši ih vojnim objektima, podsjeća britanska agencija.

Odnosi između SAD i Kine pogoršani su zbog eskalirajućeg trgovinskog spora, a naročito uoči 1. marta, kada ističe rok za postizanje trgovinskog sporazuma između dvije zemlje.

Kina ljuta

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je danas ljutnju nakon što su dva američka ratna broda prošla blizu ostrva u Južnokineskom moru na koje Kina polaže pravo.

"Američki brodovi su ušli u te vode bez dozvole Kine", izjavila je portparolka Ministarstva Hua Čunjing na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.