Netanjahu: Pozdravljam primirje u Siriji, mora se okončati iranska agresija protiv Izraela

Netanjahu je precizirao da Izrael neće pristati na "transfer oružja iz Sirije libanskom Hezbolahu, niti osnivanje terorističkog fronta protiv Izraela na Golanu", objasnivši da su to crvene linije koje su predstavljene od početka i to su i ostale, prenijeli su izraelski mediji
0 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Beta-AP
Benjamin Netanjahu, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 28.02.2016. 17:09h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozdravio je danas prekid vatre u Siriji, ali je naglasio da se u svakom razrješenju građanskog rata u toj zemlji mora voditi računa o interesima Izraela i takozvanim crvenim linijama koje njegova država ne može da pređe.

"Pozdravljamo napore da se postigne dugotrajan, stabilan i suštinski prekid vatre," rekao je Netanjahu na početku današnje sjednice vlade, istakavši:" Sve što će dovesti do kraja užasnog ubijanja tamo je važno, prvo i osnovno sa ljudske tačke gledišta. Ali je takođe važno staviti jasno do znanja da svako razrješenje u Siriji mora uključiti okončanje iranske agresije protiv Izraela sa sirijske teritorije".

Netanjahu je precizirao da Izrael neće pristati na "transfer oružja iz Sirije libanskom Hezbolahu, niti osnivanje terorističkog fronta protiv Izraela na Golanu", objasnivši da su to crvene linije koje su predstavljene od početka i to su i ostale, prenijeli su izraelski mediji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je prošle nedjelje preko telefona s Netanjahuom i predstavio mu detalje prekida vatre.

Taj razgovor je bio jedan u nizu na incijativu Putina, a prethodili su mu pozivi sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu, iranskom predsjedniku Hasanu Rohaniju, saudijskom kralju Salmanu, ističu izraelski mediji.

Razgovori su bili dio bliske koordinacije koju dvije zemlje ostvaruju u vezi sa čitavom situacijom u Siriji.

U tom kontekstu je izraelska vojna delegacija nedavno tajno posjetila Moskvu i sastala se sa ruskim kolegama visokog ranga.

Delegaciju je predvodio brigadni general Avi Peled, koji je na čelu departmana za međunarodnu vojnu saradnju izraelske armije.

U međuvremenu je i delegacija izraelskog Ministarstva vanjskih poslova, predvođena generalnim direktorom Dore Goldom, posjetila Moskvu.

Sastanci izraelskih diplomata i oficira sa ruskim kolegama fokusirali su se na situaciju u Siriji.

Izrael je od početka grđjanskog rata u sujednoj Siriji nastojao da se drži po strani ali je odgovarao vatrom u slučaju prelivanja sukoba preko granice na Golanu.

Strani mediji su takođe u nekoliko navrata izvijestili da su izraelski borbeni avioni napali konvoje oružja iz Sirije, navodno namijenjene gerilcima libanskog Hezbolaha protiv kojih je izraelska vojska više od mjesec dana ratovala u ljeto 2016. godine.

U jednom takvom udaru, početkom prošle godine, je poginuo iranski general.

Izrael i Sirija su inače još uvijek zvanično u ratu jer mir između ta dva susjeda nikada nije potpisan.

Bonus video: