KONZERVATIVCI KAŽNJENI

Iran: Velika izborna pobjeda umjerenih snaga, osvojili sva mjesta u Teheranu

U ostalim djelovima zemlje situacija je izjednačena između tri glavne grupacije: reformista, konzervativaca i liste nezavisnih kandidata
0 komentar(a)
Iran, izbori, Foto: Beta-AP
Iran, izbori, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 28.02.2016. 20:56h

Iranski reformisti okupljeni oko predsjednika Hasana Rohanija ostvarili su veliku izbornu pobjedu u glavnom gradu Irana, javlja Al Džazira.

Prema prvim rezultatima, nakon više od 90 posto prebrojanih glasova, osvojili su svih 30 parlamentarnih mjesta u Teheranu.

U ostalim djelovima zemlje situacija je izjednačena između tri glavne grupacije: reformista, konzervativaca i liste nezavisnih kandidata.

Nakon što je glasanje završeno, predviđanja mnogih pokazala su se tačnim. Teheran je svoje glasove dao umjerenim snagama koje se zalažu za reforme. U izbornim procesu stanovništvo glavnog grada kaznilo je konzervativce i spriječilo ih da uđu u parlament.

Tako pokazuju prvi zvanični rezultati. Glasanje se pretvorilo u narodno izjašnjavanje o politici Rohanija o nastavku politike otvaranja i ekonomskih reformi.

Očekivani rezultati

"Nije iznenađenje da je narod glasao za reformsku listu. Smatraju da je Vlada Rohanija obavila dobar posao. Kao prvi korak obećao je ukidanje sankcija i to je uspješno završeno. Drugi korak koji je obećao jeste rješavanje unutrašnjih ekonomskih problema. Stanovništvo je razumjelo poruku i stoga je reformska lista dobila veliku podršku”, kaže Hamid Rida Šakohi, iranski novinar za Al Džaziru.

Rezultati izbora za Irance ne predstavljaju posebno iznenađenje. Praksa tokom proteklih izbornih procesa nije se promijenila ni ovaj put. Masovni izlazak na izbore mnogo više je značio umjerenim snagama.

Tako je Iran i ovaj put dobio ono što je bila želja mnogih - visoku izlaznost.

“Prema našim informacijama, glasalo je više od 33 miliona birača, što je izlaznost iznad 60 posto. Izbori su organizovani i provedeni u stabilnom političkom i sigurnosnom okruženju”, rekao je Abdu Rida Rahmani, ministar unutrašnjih poslova, a premsoi Al Džazira.

Prvi rezultati obradovali su predsjednika Rohanija. Ne čekajući objavu konačnih rezultata, izjavio je da je došlo vrijeme za otvaranje novog poglavlja u ekonomskom oporavku zemlje.

Oporavak će se bazirati na unutrašnjim resursima, ali Rohani ne krije da namjerava iskoristiti i spoljnu pomoć. Mnogi smatraju da je upravo on uspio prekinuti period apsolutne konzervativne dominacije u Iranu.

Preporučujemo za Vas