Bivši predsjednik Meksika uporedio Trampa sa Hitlerom

Kalderon je upozorio i da američki milijarder "pretvara SAD u susjeda kojeg ćemo svi na kraju odbaciti i mrzjeti"
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.02.2016. 10:17h

Bivši predsjednik Meksika Felipe Kalderon je uputio veoma oštru kritiku favoritu za kandidata republikanaca na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD Donaldu Trampu, upoređujući ga sa Adolfom Hitlerom i nazvavši ga rasistom.

Kalderon, član konzervativne Partije nacionalne akcije, upozorio je da uspjeh Trampa na stranačkim izborima u SAD podstiče anti-američko raspoloženje širom svijeta, prenijela je agencija AFP.

Trampova anti-imigraciona retorika nije usmjerena protiv svih imigranata, već "on govori o imigrantima koji su različite boje kože od njega, a to je, iskreno rečeno, rasizam", rekao je Kalderon, koji je bio predsjednik Meksika od 2006. do 2012. godine.

On je dodao da Tramp iskorišćava socijalne strahove, "što je u svoje vreme činio i Hitler".

Kalderon je upozorio i da američki milijarder "pretvara SAD u susjeda kojeg ćemo svi na kraju odbaciti i mrzjeti".

Meksiko je treći po veličini trgovinski partner SAD, poslije Kanade i Kine, a SAD i Meksiko dijele i granicu dugačku 3.145 kilometara.

Tramp je razljutio Meksiko kad je izjavio da ta zemlja šalje silovatelje i ubice preko granice u SAD i da će natjerati Meksiko da plati troškove izgradnje ogromnog zida koji bi trebalo da spriječi ulazak imigranata u SAD.

Bonus video: