Klintonova ubjedljivo pobijedila u Južnoj Karolini

Izlazne ankete pokazuju da su Afroamerikanci, koji u Južnoj Karolini čine 61 odsto svih glasača Demokratske stranke, podržali Klintonovu sa čak 86 odsto glasova
7 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2016. 08:30h

Pretendent za kandidata demokrata na predsjedničkim izborima u SAD Hilari Klinton ostvarila je, na unutarstranačkim izborima u Južnoj Karolini, značajnu pobjedu nad Bernijem Sandersom.

Ta pobjeda, ostvarena uglavnom zahvaljujući velikoj podršci glasača afroameričkog porijekla, značajna je pošto je uslijedila uoči najvažnijeg dana predizborne trke - "super utorka", kada će 11 država glasati na primarnim izborima i stranačkim skupovima, prenijela je agencija AFP.

Izlazne ankete pokazuju da su Afroamerikanci, koji u Južnoj Karolini čine 61 odsto svih glasača Demokratske stranke, podržali Klintonovu sa čak 86 odsto glasova, što je više nego što je u istoj državi prije osam godina dobio aktuelni predsjednik Barak Obama.

Klintonova je tako u Južnoj Karolini, četiri nedjelje od kako su počeli unutarstranački izbori u SAD, ostvarila prvu uvjerljivu pobjedu, nakon što je u Ajovi jedva pobijedila, u Nju Hempširu izgubila od Sandersa, a zatim u Nevadi pobijedila sa samo pet odsto glasova prednosti.

Južna Karolina je prva savezna država na jugu SAD u kojoj su ove godine održani unutarstranački izbori, nakon čega će se oni proširiti na 11 država širom zemlje.

"Sjutra se ova kampanja širi na nacionalni nivo. Borićemo se za svaki glas u svakoj saveznoj državi. Ništa i nikoga nećemo uzimati zdravo za gotovo", izjavila je Klintonova, obraćajući se svojim pristalicama.

Nakon što je pobijedila Sandersa, Hilari Klinton je uputila kritiku čovjeku kojeg mnogi smatraju najizglednijim kandidatom republikanaca na izborima, Donaldu Trampu, čiji je izborni slogan "Učinimo Ameriku ponovo velikom".

"Uprkos onome što čujete, ne treba da Ameriku ponovo činimo velikom. Amerika nikad nije prestala da bude velika", rekla je bivši američki državni sekretar i supruga bivšeg predsjednika SAD Bila Klintona.

"Ali moramo da Ameriku ponovo ujedinimo", istakla je ona i iznijela argumente protiv Trampove retorike kojom on zagovara podjele.

Galerija

Bonus video: