Mogerini: Prekid vatre u Siriji - šansa za okončanje nasilja

Time će se, dodala je, pružiti prilika da se sprovedu u djelo mjere izgradnje povjerenja koje je usaglasio Savjet bezbjednosti UN
0 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.02.2016. 11:44h

Prekid vatre u Siriji je prva šansa da se okonča nasilje na terenu i ona se ne smije propustiti, poručila je danas visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini.

"Ukoliko se prekid vatre održi, stvoriće uslove za potpun, neprekidan i nesmetan humanitarni pristup širom Sirije", istakla je ona u saopštenju objavljenom na sajtu Evropske službe za spoljne poslove.

Time će se, dodala je, pružiti prilika da se sprovedu u djelo mjere izgradnje povjerenja koje je usaglasio Savjet bezbjednosti UN.

"Zauzvrat, to će omogućiti specijalnom izaslaniku UN Stefanu de Misturi da ponovo sazove unutarsirijske pregovore u Ženevi i stvori uslove za političku tranziciju koju je jednoglasno dogovorio Savjet bezbjednosti UN", navodi Mogerini.

Ona podseća da je u ponoć prvi put poslije petogodišnjeg rata u Siriji stupio na snagu prekid neprijateljstava, nakon jednoglasnog usvajanja Rezolucije 2268 u Savjetu bezbjednosti UN.

"Svi mi u međunarodnoj zajednici, kao i strane u sukobu, imamo odgovornost da učinimo da to uspije, a ne da protraćimo priliku da spasemo živote i izvedemo Siriju na put ka mirnom rješenju sukoba", zaključila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost.

Bonus video: