Sirijska vlada i pobunjenici krše primirje, Islamska država izvela samoubilački napad

Islamska država preuzela je odgovornost za bombaški napad u gradu Salamiju u pokrajini Hama u kojima su prema sirijskim medijima ubijene dvije osobe
0 komentar(a)
Islamska država, Foto: Beta-AP
Islamska država, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 27.02.2016. 22:35h

Sirijski režim i pobunjenici međusobno se optužuju za kršenje prekida vatre u subotu kada je na snagu stupio američko-ruski dogovor o primirju.

U petak u 23 sata aktiviran je američko-ruski plan koji je UN nazvao najvećom nadom za mir u petogodišnjem oružanom sukobu.

Komandant sirijskih pobunjenika potvrdio je da su vladine snage obustavile bombardovanje u nekim djelovima Sirije, ali je u drugim nastavljeno.

"Nastavak kršenja primirja mogao bi da rezultira propadanjem dogovora. U nekim područjima režimske snage obustavile su bombardovanje, a u nekima i dalje traje, poput napada u pokrajini Hama i Morek na sjeveru Hame", upozorio je Fares Bajuš, komandant pobunjeničke grupe Fursan al-Haqq koja se bori pod okriljem Slobodne sirijske vojske (FSA).

Prema njegovim riječima, FSA poštuje prekid vatre.

Istovremeno, sirijski državni mediji prenose da su naoružane grupe ispaliile nekoliko raketa na režimske djelove glavnog grada Damaska.

Vojni izvor pozvao je stanovnike pobunjeničke četvrti Gute "da izvrše pritisak na teroriste kako ne bi upropastili napore za ponovno uspostavljanje stabilnosti u tim područjima".

Islamska država preuzela je odgovornost za bombaški napad u gradu Salamiju u pokrajini Hama u kojima su prema sirijskim medijima ubijene dvije osobe.

Militanti su na internetu objavili da se njihov borac dovezao automobilom punim eksploziva među sirijske vojnike i raznio se, ubivši 20 i ranivši 35 ljudi.

Opservatorija za ljudska prava saopštila je da rusko vazduhoplovstvo, koje je saveznik predsjednika Bašara al Asada, nije izvelo nijedan napad od ponoći.

"Grupa za nadzor prekida vatre u Siriji na sastanku u Ženevi procijeniće kako se poštuje sporazum o prekidu vatre", najavio je posebni izvjestilac UN-a za Siriju Stefan da Mistura i predložio da se mirovni pregovori održe 7. marta.

Na konferenciji za novinare održanoj u Ženevi, Mistura je kazao da prekid vatre nadziru centri u Sjedinjenim Američkim Državama, u Rusiji i Ženevi.

Prvi sastanak grupe za nadzor prekida vatre u Siriji održan je u petak u Ženevi, nekoliko sati prije nego je na snagu stupio prekid vatre na koji su se obvezali sirijski režim i oko sto pobunjeničkih grupa.

Prekid vatre nisu prihvatile Islamska država i Fronta Al-Nusra, sirijski ogranak Al Kaide. Vođa Al Nusre najavio je nove napade na režim.

Pregovori između Asadovog režima i opozicionih pobunjeničkih grupa bili su otkazani početkom februara zbog velike ofanzive koju je Asadova vojska pokrenula uz podršku ruskih vazdušnih udara protiv pobunjenika.

Vijeće bezbjednosti UN-a u petak je jednoglasno pozvalo sve strane u građanskom ratu u Siriji da poštuju uslove američko-ruskog sporazuma o prekidu vatre.

Taj zahtjev je uvršten u rezoluciju koju su zajednički izradile Rusija i SAD i kojim se pozivaju vlada i opozicija na mirovne pregovore pod okriljem UN-a.

Bonus video: