JEDNOGLASNO USVOJENA REZOLUCIJA

Primirje u Siriji: Pregovori 7. marta uz uslov da se poštuje prekid vatre

Iz primirja su izuzeti džihadisti iz Islamske države i sirijsklog ogranka Al Kaide, Fronta Al Nusra
0 komentar(a)
UN, Sirija, Foto: Beta-AP
UN, Sirija, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 26.02.2016. 23:42h

Prekid vatre uz posredovanje SAD i Rusije stupio je večeras na snagu u Siriji ali su iz tog primirja izuzeti džihadisti iz Islamske države i sirijsklog ogranka Al Kaide, Fronta Al Nusra javile su svjetske agencije.

Istovremeno, izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura zakazao je nastavak mirovnih pregovora o Siriji za 7. mart ali uz uslov da se poštuje prekid vatre i da humanitarna pomoć stigne u gradove pod opsadom.

Odmah poslije izlaganja De Misture u sjedištu UN, Savjet bezbjednosti UN jednoglasno je usvojio rezoluciju u kojoj se podržava "prekid neprijateljstava".

U rezoluciji se izražava podrška međunarodnim grupama da "ubrzaju hitno dostavljanje humanitarne pomoći" u Siriji, posebno opkoljenim oblastima u kojim se nalaze stotine hiljada ljudi.

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila je ranije danas da će prekid vatre biti primijenjen u većini predgrađa Damaska, u južnoj provinciji Dera, sjevernom dijelu centralne provincije Homs, provinciji Alep i na neki manjim djelovima zapadno od grada Alep.

Francuski analitičar i stručnjak za Siriju Fabris Balanš izjavio je da će prekid vatre obuhvatiti samo oko nekoliko odsto sirijske teritorije, pošto džihadisti kontrolišu više od polovine sirijske teritorije.

Očekuje se da će sukobi biti nastavljeni na područjima pod kontrolom džihadistia, u provincijama Deir Ezor na istoku, Raka na sjeveru i Idlib na sjeverozapadu.

Primirje se neće odnositi ni na provinciju Kunetra na jugu, u blizini Golanske visoravni gde se takodje nalaze džihadističke grupe.

Preporučujemo za Vas