Rama: Albanija neće da spasava svijet dok drugi zatvaraju svoje granice

Na granične prelaze između Grčke i Albanije stigle su izbjeglice iz Sirije, a prema granici su krenule i druge grupe izbjeglica
1 komentar(a)
Edi Rama, Foto: Beta-AP
Edi Rama, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 26.02.2016. 11:36h

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da Albanija neće biti nova ruta za izbjeglice na putu ka Evropi zbog toga što nema "ni uslove, ni snagu, ni entuzijazam da spasava svjet dok drugi zatvaraju svoje granice".

Na granične prelaze između Grčke i Albanije stigle su izbjeglice iz Sirije, a prema granici su krenule i druge grupe izbjeglica.

Albanski ministar za integracije Klajda Djoša potvrdio je danas da veliki broj izbjeglica čeka da pređe iz Grčke u Albaniju.

Rama kasno sinoć nije potvrdio raniju izjavu ministra Djoše da Albanije neće graditi zid kako bi spriječila izbjeglice i druge migrante da uđu.

Premijer je rekao da Albanija ne može da ponese "cijeli teret" i da će Albanija u slučaju raspodjele tereta ponijeti svoj dio.

On je rekao da Tirana šest mjeseci sa italijanskim vlastima razmatra šta treba učiniti u slučaju da migranti dođu u Albaniju pošto oni vjerovatno neće ostati u toj zemlji i pokušaće da nastave put u Italiju, preko Jadranskog mora.

Bonus video: