Ljekari bez granica: Odšteta koju vojska SAD plaća porodicama žrtava je smiješna

SAD isplaćuje odštetu od 6.000 dolara za svakog stradalog i 3.000 dolara za svakog povrijeđenog u oktobarskom napadu na bolnicu, izjavili su predstavnici žrtava za agenciju AP
64 pregleda 0 komentar(a)
Bombardovanje, bolnica Doktora bez granica, Foto: Reuters
Bombardovanje, bolnica Doktora bez granica, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.02.2016. 11:18h

Vojska Sjedinjenih Američkih Država plaća desetine hiljada dolara odštete preživjelima i porodicama 42 Avganistanaca koji su stradali u napadu američkih aviona na bolnicu Ljekara bez granica u Kunduzu.

Ljekari bez granica saopštavaju da "novac iz sažaljenja" ne može biti kompenzacija za izgubljene živote, kao i da je suma novca koja se isplaćuje žrtvama i njihovim porodicama smiješna.

SAD isplaćuje odštetu od 6.000 dolara za svakog stradalog i 3.000 dolara za svakog povrijeđenog u oktobarskom napadu na bolnicu, izjavili su predstavnici žrtava za agenciju AP.

Očekuje se da svi zaposleni koji su se u trenutku napada nalazili u bolnici, njih 460, dobiju kompenzaciju od SAD, navodi AP.

Američke vojne snage u Avganistanu izjavile su saučešće i ponudile pomoć za više od 140 porodica i pojedinaca, rekao je njihov portparol Majk Lavorn, ali nije iznio više detalja.

Američki vojni avion AC-130 bombardovao je bolnicu za pružanje hitne pomoći 3. oktobra 2015. godine, u trenutku kada su Amerikanci pomagali avganistanskim snagama da povrate kontrolu nad Kunduzom, koji je bio pod kontrolom talibana.

Ljekari bez granica saopštili su da je u napadu poginulo 24 pacijenata i više od 20 ljekara i drugog medicinskog osoblja, još 27 zaposlenih u bolnici je ranjeno.

Američki predsjednik Barak Obama izvinio se organizaciji Ljekari bez granica zbog vazdušnog napada na bolnicu u Kunduzu.

Komandant američkih vojnih snaga u Avganistanu Džon F. Kampbel rekao je da je napad bio greška. Unutrašnja vojna kontrola sprovela je istragu povodom ovog slučaja, ali detalji nisu objavljeni.

Humanitarne organizacije navode da nisu upoznati sa detaljima izvještaja o napadu. Oni naglašavaju da im još nepoznato šta se dogodilo kobne noći u Kunduzu.

Bonus video: