Granicu Austije čuva specijalna vojna jedinica

Odluka o uvođenju dnevnih kvota od 80 zahtjeva za azil i propuštanje maksimalno 3.200 izbjeglica da tranzitiraju do drugih zemalja EU, može da dovede do zastoja migranata na slovenačkoj strani
56 pregleda 0 komentar(a)
prelaz Špilfeld, Foto: Beta/AP
prelaz Špilfeld, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.02.2016. 11:01h

Austrijska vlada je odlučna da primjeni restrikcije uvedene za prihvat izbjeglica, čak i ako je potrebno vojnom silom, tvrdi bečki dnevnik "Kurir", navodeći da je na južnu granicu Austrije poslata elitna jedinica vojske koja je stekla iskustvo za opasne situacije na Kosovu.

Na prelaz Špilfeld, ka Sloveniji, preko kojeg se vrši prihvat izbjeglica, vlada je, prilikom proteklog povećanja pripadnika vojske u obezbjeđivanju državne međe, uputila specijalnu jedinicu koja se dokazala u suzbijanju protesta na Kosovu u prošlosti.

Ova jedinica je formirana za učešće u međunarodnim misijama, a sada se našla na državnoj granici, a kako tvrdi "Kurir", u svojim aktivnostima koristi i oklopna vozila, odnosno tenkove.

Odluka o uvođenju dnevnih kvota od 80 zahtjeva za azil i propuštanje maksimalno 3.200 izbjeglica da tranzitiraju do drugih zemalja EU, može da dovede do zastoja migranata na slovenačkoj strani.

Opasnost da hiljade ljudi "pretrči" granični prelaz postoji, a to sve već u više navrata dogodilo se na Špilefldu i Bad Radkersburgu.

Tada su izbjeglice bile organizovane, ispred sebe su stavili starije ljude i djecu, a iza mlade, koji su bili i nasilni.

Na slične situacije navikli su vojnici specijalne jedinice KIOP-KPE, a pukovnik Rudolf Vabneg iz vojne komande pokrajine Štajerske objasnio je da je zadatak vojnika da stanu ispred mase koja bi pokušala da juriša preko granice.

U prvim redovima bila bi policija, ali odmah iza njih vojska u punoj opremi za razbijanje demonstranata, sa dva oklopna vozila tipa Pandur.

U tajnosti se drži koji broj pripadnika KIOP jedinice je stavljeno na raspolaganje za čuvanje granica.

U austrijskoj vojsci postoji samo 2.200 pripadnika KIOP jedinice.

Ukoliko ove jedinice ne budu dovoljne u Klagenfurtu je u pripavnosti specijalna jedinica vojske pješadijski bataljon 25, kao operativan rezerva za brzu intervenciju.

Učešće vojske u čuvanju granica predstavlja i teret po budžet, te Udruženje oficira upozorava da bi vojni budžet mogao biti iscrpljen za samo par nedjelja.

Zbog toga ova institucija zahtjeva pod hitno dodatnih 200 miliona eura i povećanje vojnog budžeta, jer, kako ističu, bezbjednost nema cijenu.

Bonus video: