POZIV NA TOLERANCIJU

Cerar protiv kampanje neprijateljstva prema migrantima

Na pitanje je li Slovenija spremna na moguće skretanje izbjeglica na novu rutu nakon što su Austrija i Slovenija pojačale kontrolu granica i uvele izbjegličke kvote, Cerar je kazao da je njegova vlada na to spremna, ali da u vezi s migrantskim talasom ima "mnogo mogućih scenarija"
0 komentar(a)
Miro Cerar, Foto: Reuters
Miro Cerar, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.02.2019. 11:04h

Slovenački premijer Miro Cerar rekao je danas da se ne smije dozvoliti širenje neprijateljske kampanje koja se pojavljuje u sredinama gdje vlada namjerava da osnuje centre za izbjeglice.

 "Ne smijemo dopuštati netoleranciju, huškanje i neprijateljstvo prema migrantima i izbjeglicama, ova vlada podržava toleranciju i vrijednosti zapisane u našem ustavu", kazao je Cerar na konferenciji za novinare u Ljubljani, prenosi Hina.

 Poslednjih sedmica u više mjesta gde je vlada planirala da smjesti izbjeglice koje je odbila da primi Austrija izbile su demonstracije koje je podržao i dio opozicije koji se zalaže za najrestriktivniju politiku prema azilantima, a novi protesti najavljuju se ovih dana u Kidričevom, Šenčuru, Kranju i Logatecu i u još nekoliko gradova.

 Cerar je kazao da je time razočaran, kao i da poziva građane da ne nasjedaju na ksenofobiju i huškanje jer ih oni koji su apriori protiv izbjeglica u svojoj blizini pa njima plaše ljude, pogrešno informišu.

 "Razumijem da je kod ljudi prisutan strah zbog informacija o migrantima iz drugih zemalja, ali su one često nepotpune", upozorio je slovenački premijer i dodao da njegova vlada dobro kontroliše izbjeglički priliv i da je stanje u zemlji sigurno, prenosi Tanjug.

 Na pitanje je li Slovenija spremna na moguće skretanje izbjeglica na novu rutu nakon što su Austrija i Slovenija pojačale kontrolu granica i uvele izbjegličke kvote, Cerar je kazao da je njegova vlada na to spremna, ali da u vezi s migrantskim talasom ima "mnogo mogućih scenarija".