Večeras stupa na snagu primirje u Siriji, Obama: "Istorija će nam suditi..."

Režim Bašara al-Asada i opozicija, kao i kurdske snage najavili su da će poštovati prekid vatre dogovoren između Rusije i SAD
0 komentar(a)
Sirija, Foto: Reuters
Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.02.2016. 10:11h

Večeras u ponoć po lokalnom vremenu (23 sata po srednjevropskom) u Siriji stupa na snagu primirje, a američki predsjednik Barak Obama je tim povodom upozorio Moskvu i sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da dogovor o tome poštuju, poručivši da će i SAD učiniti sve da bi primirje uspjelo.

Režim Bašara al-Asada i opozicija, kao i kurdske snage najavili su da će poštovati prekid vatre dogovoren između Rusije i SAD.

"Niko od nas nema iluzija. Svi smo svjesni mnogih potencijalnih zamki i mnogi su razlozi za skepsu ali istorija će nam strogo suditi ako ne učinimo ono što možemo barem pokušavajući da okočamo ovaj užasni sukob diplomatskim putevima", poručio je Obama, prenijele su agencije.

Obama je istakao i da dani koji dolaze ključni kada se radi o Siriji, upozorivši režim Bašara al-Asada i njegovog ruskog saveznika da će svijet s pažnjom pratiti sprovođenje primirja.

"Dani koji dolaze biće ključni, svijet će gledati", rekao je Obama nakon sastanka Savjeta za nacionalnu bezbjednost u Vašingtonu, insistirajući na odgovornosti Damaska i Moskve u prvoj etapi primirja kojim se želi okončati haos u Siriji.

Bonus video: