Peking premašio Njujork po broju milijardera

Moskva se našla na trećem mjestu sa 66 milijardera, dok su Hongkong i Šangaj na četvrtom i petom mjestu sa 64, odnosno 50 milijardera
1 komentar(a)
bogatstvo, novac, Foto: Shutterstock.com
bogatstvo, novac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 26.02.2016. 08:09h

Peking je postao nova svjetska prijestonica milijardera u kojoj živi njih 100, čime je premašio Njujork, koji je dom za 95 milijardera.

Istraživanje, koje dolazi nekoliko mjeseci nakon izvještaja da u Kini ima više milijardera nego u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ukazuje na to da kineska elita nastavlja da ostvaruje ogromno bogatstvo uprkos previranju na berzi i slabljenju ekonomije, prenosi šangajski časopis Hurun.

Različite liste bogatstva, kao što su liste Huruna i Forbesa, u prošlosti su imale neznatno drugačije rezultate u zavisnosti od njihove metodologije.

Rupert Hugeverf, koji rukovodi Hurun reportom, saopštio je da se u Kini nalazi veliki procenat milijardera koji su sami stekli svoje bogatstvo, u odnosu na milijardere u SAD, prenosi Capital.ba.

„Mi smo danas pokazali da Kinezi sada vode na nivou stvaranja superbogatstva“, rekao je Hugeverf.

Prema njegovim riječima, ljudi će sada na Kinu gledati na isti način kako su gledali 90-ih na Silicijumsku dolinu.

Moskva se našla na trećem mjestu sa 66 milijardera, dok su Hongkong i Šangaj na četvrtom i petom mjestu sa 64, odnosno 50 milijardera.

Među kineskim milijarderima koji su dospjeli na globalnu listu 100 najbogatijih nalaze se vlasnik kompanije Vanda, Vang Đianlin, osnivač kompanije Alibaba, Džek Ma i vlasnik pivara, Zong Kuinghou.

Bonus video: