Virus Zika potvrđen kod tri trudnice na Floridi

Direkotor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Tomas Friden je za Glas Amerike rekao da naučnici danonoćno rade na pronalaženju vakcine, ali da će biti potrebno još najmanje dvije godine da se vakcina pojavi na tržištu
55 pregleda 0 komentar(a)
trudnica, Foto: Shutterstock.com
trudnica, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 26.02.2016. 07:42h

Virus Zika potvrđen je kod tri trudnice u američkoj saveznoj državi Florida, koje su putovale u zemlje zaražene virusom zika.

Na Floridi je do sada registrovano 32 slučaja oboljelih i svi su prethodno boravili u zaraženim područjima.

U međuvremenu, virus Zika otkriven je u mlijeku dvije zaražene majke, ali nema dokaza da su preko mlijeka zaražene i bebe, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija.

SZO je ponovila smjernice da je zdravstvena korist od dojenja novorođenčadi veća od bilo kojeg potencijalnog rizika za prenošenje bolesti.

Smatra se da je virus Zika odgovoran za nagli rast broja slučajeva rađanja djece sa mikorcefalijom, teškim oštećenjem mozga u Brazilu, kojih već ima oko 4 hiljade.

Direkotor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Tomas Friden je za Glas Amerike rekao da naučnici danonoćno rade na pronalaženju vakcine, ali da će biti potrebno još najmanje dvije godine da se vakcina pojavi na tržištu.

Njegova organizacija takođe ispituje 14 novih slučaja žena zaraženih virusom zika, ali ne ujedom zaraženih komaraca, već seksualnim odnosom sa muškarcima koji su nedavno došli iz virusom zahvaćenih područja.

SZO je 1. februara proglasila vanrednu situaciju na globalnom nivou zbog brzog širenja virusa zika koji prenose komarci.

Bonus video: