Pentagon: Srpske diplomate nisu stradale u bombardovanju, ubili su ih kriminalci

Pentagon ima nekoliko razloga da vjeruje da Srbi nijesu bili u kampu Islamske države kada je bombardovan, rekao je jedan zvaničnik odbrane koji je insistirao na anonimnosti
0 komentar(a)
Pentagon, Foto: Wikipedia
Pentagon, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 25.02.2016. 19:06h

Američka vojska vjeruje da u vazdušnom udaru protiv Islamske države u Libiji prošle sedmice nije ubijeno dvoje otetih srpskih diplomata Slađana Stanković i Jovica Stepić, već sumnja da je strance kidnapovala zasebna kriminalna grupa radi otkupa, koja je ih je ubila, a zatim pokušala da se "izvuče za njihovu smrt".

Pentagon ima nekoliko razloga da vjeruje da Srbi nijesu bili u kampu Islamske države kada je bombardovan, rekao je jedan zvaničnik odbrane koji je insistirao na anonimnosti.

Prvi razlog je taj, navodi on, što pripadnici libijskih službi koji su stigli prvi na mjesto bombardovanja i kasnije povrijeđene prevezli u bolnicu, nisu izvijestili da su na licu mjesta pronašli Zapadnjake, piše "Vašington post".

Drugi razlog je, prema njegovim riječima, što fotografije ubijenih diplomata koje su se pojavile na internetu ne djeluju da su snimljene na ili blizu mjesta bombardvanja, niti da je iko od njih dvoje ubijen u onome što je zvanično opisano kao masivni udar.

"Stanje posmrtnih ostataka nije konzistentno sa pogibijom u vazdušnom udaru ove jačine i intenziteta", naveo je zvaničnik.

Umjesto toga, američki zvaničnici vjeruju da su diplomate možda već bile mrtve, a njihova tijela bila u Tripoliju, u trenutku vazdušnog udara.

Zvaničnici vjeruju da Srbe nije kao taoce držala Islamska država već jedna kriminalna grupa koja se nadala da će uzeti novac za njihov otkup.

"Nikad nije bilo nikakvih indicija da ih je otela Islamska država", naveo je neimenovani zvaničnik Pentagona.

"Vašington post" prenosi i izjavu predstavnice srpske ambasade u Vašingtonu Ivane Mangov, koja je navela da su okolnosti pod kojima se dogodila pogibija srpskih diplomata u Libiji veoma osjetljive i da je istraga o tome u toku.

Portparol Pentagona je prethodno saopštio da ne postoji ništa što ukazuje da je smrt Slađane Stanković i Jovice Stepića, posljedica bombardovanja

Bonus video: