Orban: Njemačka je gruba u rješavanju izbjegličke krize

"Imam četiri kćerke i ne želim da mi djeca odrastaju u svijetu u kojem bi mogao da se dogodi Keln"
1 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Reuters
Viktor Orban, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2016. 11:59h

Mađarski premijer Viktor Orban ocijenio je danas da Njemačka ima "grub i agresivan" ton u rješavanju izbjegličke krize u Evropi i kritikovao je njene predloge o nacionalnim migrantskim kvotama, kojima se on žestoko opire.

"Danas je ton Njemačke grub, surov i agresivan", rekao je Orban njemačkom dnevniku "Bild", istakavši da njemačka izbjeglička politika "nije bez alternative", prenosi AFP.

On je u intervjuu njemačkom listu, samo dan nakon što je najavio referendum o obaveznim kvotama EU za raspodjelu migranata, upozorio da će kvote izmijeniti profil Evrope sa etničkog, kulturnog i vjerskog stanovišta.

Takođe je ocijenio da nekontrolisani priliv migranata izlaže Evropu rizicima od "terorizma, kriminala, antisemitizma i homofobije".

Podsjetivši na incident u zapadnom njemačkom gradu Kelnu u novogodišnjoj noći kada je stotine žena prijavilo da ih je seksualno uznemirila grupa migranata, Orban je rekao:

"Imam četiri kćerke i ne želim da mi djeca odrastaju u svijetu u kojem bi mogao da se dogodi Keln".

Prema njegovim riječima, čak je i dogovor EU i Turske u cilju smanjenja broj izbjeglica u Evropi "nerealističan".

"Nijedna od država članica EU ne želi da zaista primijeni taj dogovor", rekao je Orban.

On je, takođe, rekao da EU sada ponizno moli Turke da joj, u zamjenu za novac i obećanja, obezbijedi granice jer to ne može sama.

"To nije dobra politika jer budućnost i bezbjednost Evrope čini zavisnom od dobre volje Turske", zaključio je mađarski premijer.

Njegov stav je direktno protivan stavu njemačke kancelarke Angele Merkel, koja podržavla plan prema kojem bi Turska zapečatila svoje granice i potom izbjeglice avionom prebacivala u Evropu gdje bi bile razmještane prema sistemu kvota, navodi francuska agencija.

Bonus video: