Pariz: Čudna odluka, kao i motivi Belgije

Belgijski ministar unutrašnjih poslova Žan Žambon izjavio je da je odluka donijeta u trenutku kada Francuska razmatra mogućnost evakuacije izbjegličkog kampa u predgrađu Kalea, u kome se nalazi oko 4.000 ljudi
0 komentar(a)
Bernar Kaznev, Foto: Reuters
Bernar Kaznev, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2016. 10:40h

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev oštro je danas kritikovao Belgiju zbog odluke da uvede kontrole na granici sa Francuskom kako bi zaustavila ljude koji dolaze iz migrantskog kampa, poznatog kao "džungla" u Kaleu.

"Ta odluka je čudna, kao i njeni motivi", rekao je Kaznev.

On je to kazao dolazeći na ministarski sastanak zemalja EU posvećen migrantskoj krizi.

Belgija je od juče privremeno suspendovala šengenska pravila koja omogućavaju građanima EU da prelaze granice članica Unije bez pašosa, u nastojanju da preduprijedi potencijalni priliv migranta iz Francuske, prenosi RT.

Belgijski ministar unutrašnjih poslova Žan Žambon izjavio je da je odluka donijeta u trenutku kada Francuska razmatra mogućnost evakuacije izbjegličkog kampa u predgrađu Kalea, u kome se nalazi oko 4.000 ljudi.

Belgija strahuje da bi izbjeglice mogle masovno krenuti iz Kalea u Belgiju.

"Obavijestili smo Evropsku komisiju da ćemo privremeno napustiti šengenska pravila", rekao je Žambon na konferenciji za novinare u Briselu.

Šengenski sporazum omogućava građanima 26 zemalja EU koje su ga potpisale da prelaze granice bez ličnih dokumenata.

Belgija je takođe rekla da će pojačati prisustvo policije duž granica kako bi zadržala kontrolu nad situacijom, a Žambon je objasnio da će između 250 i 290 policajaca biti raspoređeno na različitim lokacijama duž belgijske granice.

"Vršićemo graničnu kontrolu na različitim strateškim loalacijama, budući da je policija utvrdila mjesta koja koriste krijumčari", dodao je ministar.

Bonus video: