Vandali oskrnavili staro jevrejsko groblje u Gdanjsku

Groblje je uništeno tokom Drugog svjetskog rata a zahvaljujući pomoći međunarodnih jevrejskih organizacija obnovljeno je 2008. godine i ponovo je postavljeno i oko 600 najstarijih nadgrobnih spomenika koji potiču iz sredine 18. vijeka
0 komentar(a)
Poljska, Foto: Shuterstock
Poljska, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 25.02.2016. 09:56h

Nepoznati vandali oskrnavili su istorijsko jevrejsko groblje u Gdanjsku, jedno od najstarijih u istočnoj Evropi i potpuno polomili i oštetili devet nadgrobnih spomenika, medju njima i ploče na grobovima rabina Gdanjska.

"Neke ploče su neznatno oštećene, druge su skoro potpuno uništene a među njima i za nas jako važan spomenik sa groba rabina Elhanana Aškenazija iz 18. vijeka", kazao je danas poljskoj televiziji TVN24 portparol Jevrejske zajednice u Gdanjsku Mječislav Abramovič.

Portparol policije u tom gradu na Baltiku Alesandra Sjevert saopštila je da je policija obavila uviđaj i analizira snimke sa kamera pored groblja, a ukoliko budu uvaćeni, vandalima prijeti do dvije godine zatvora.

U Jevrejskoj zajednici vjeruju da su na groblju divljali huligani lokalnih fudbalskih klubova, pošto antisemitski izgredi nisu rijetkost na poljskim fudbalskim utakmicama.

Jevreje su počeli da sahranjuju na tom groblju još u 16. vijeku i do 1940-tih godina na njemu je sahranjeno nekoliko hiljada Jevreja iz Gdanjska.

Groblje je uništeno tokom Drugog svjetskog rata a zahvaljujući pomoći međunarodnih jevrejskih organizacija obnovljeno je 2008. godine i ponovo je postavljeno i oko 600 najstarijih nadgrobnih spomenika koji potiču iz sredine 18. vijeka.

Bonus video: