POSLIJE NAVODA KERIJA

Rusija zabrinuta zbog najava o planu B za Siriju

Državni sekretar SAD Džon Keri ranije je izjavio da postoji i plan B za Siriju, u slučaju neuspjeha diplomatskog i političkog procesa, koji SAD i Rusija pokušavaju da sprovedu u cilju prekida vatre u Siriji
0 komentar(a)
Kremlj, Foto: Shutterstock
Kremlj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.02.2019. 11:21h

Moskva nije upoznata sa postojanjem američkog plana B za Siriju, u slučaju neuspjeha diplomatskog i političkog procesa, izjavio je danas zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov.

Bogdanov je na konferenciji "Bliski Istok - od nasilja do bezbjednosti" rekao da izjave američkih zvaničnika o postojanju tzv. plana B za Siriju izazivaju zabrinutost, prenosi agencija Tas.

"Ne znamo ništa o tome. Uvjereni smo da se sada treba fokusirati na primjenu postignutog sporazuma o prekidu vatre u Siriji", rekao je on.

Prema njegovim riječima, Rusija, u saradnji sa Damaskom, sprovodi neophodne mjere za primjenu sporazuma i nada se da će SAD učiniti isto sa drugim stranama u sukobu.

Ruski diplomata navodi da postoje razlozi za optimizam, kao i da, ukoliko se sporazum primijeni, to može biti dobar primjer zajedničkog djelovanja međunarodne zajednice.

Bogdanov je rekao da su SAD i Rusija izrazili spremnost da podijele odgovornost za akcije u Siriji.

Državni sekretar SAD Džon Keri ranije je izjavio da postoji i plan B za Siriju, u slučaju neuspjeha diplomatskog i političkog procesa, koji SAD i Rusija pokušavaju da sprovedu u cilju prekida vatre u Siriji.