Australija upozorava na mogući teroristički napad u Indoneziji

Indonezija je posljednjih godina iskorijenila ekstremističku grupu Džema Islamija, koja je odgovorna za bombaške napade na kafiće u Baliju 2002, kada je poginulo 202 ljudi, kao i za napade u dva hotela u Džakarti 2009. u kojima je stradalo sedam osoba
0 komentar(a)
Indonezija, policija, Foto: Beta-AP
Indonezija, policija, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 25.02.2016. 09:14h

Australijska vlada upozorila je danas da teroristi možda pripremaju napad u Indoneziji, i pozvala putnike da budu oprezni tokom boravka u toj zemlji jugoistočne Azije, uključujuči popularno ostrvo Bali.

Ministarstvo za inostrane poslove i trgovinu objavilo je preporuke putnicima u kojima se navodi da ima "nedavnih pokazatelja" da napad može biti u odmakloj fazi planiranja i upozorava ljude da budu oprezni na vjerskim mjestima i tokom praznika.

"I dalje dobijamo informacije koja ukazuju da teroristi možda planiraju napade u Indoneziji. Napad bi mogao da bude bilo gdje bilo kad", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ipak nije podiglo ukupan stepen upozorenja za Australijance koji putuju u Indoneziju.

Australija je prije nekoliko dana upozorila i na moguće terorističke napade u glavnom gradu Malezije, Kuala Lumpuru.

Indonezija je posljednjih godina iskorijenila ekstremističku grupu Džema Islamija, koja je odgovorna za bombaške napade na kafiće u Baliju 2002, kada je poginulo 202 ljudi, kao i za napade u dva hotela u Džakarti 2009. u kojima je stradalo sedam osoba.

Vlasti procjenjuju da se više od 600 Indonežana pridružilo Islamskoj državi u Siriji i Iraku, a strahuje se da bi ti pobunjenici mogli da se vrate i izvedu napade u Indoneziji.

Bonus video: