Orban: Evropska obećanja Turskoj su čista iluzija

"Brisel daje Turcima obećanja koja ne možemo, ili ne želimo, da ispunimo. Plan da primimo stotine hiljada izbjeglica iz Turske i da ih rasporedimo širom Evrope je iluzija", istakao je Orban
3 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Reuters
Viktor Orban, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2016. 08:30h

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da su obećanja Evropske unije da će Turskoj dati novac i druge ustupke u zamjenu za sprječavanje većeg broja izbjeglica da napuste njene obale na putu ka Evropi - "čista iluzija".

"Pokorno molimo (turskog predsjednika Redžepa Tajipa) Erdogana za bezbjednost na našim granicama, u zamjenu za novac i obećanja, jer ne možemo sami da ih zaštitimo", kazao je Orban za današnje izdanje visokotiražnog njemačkog dnevnika "Bild".

Evropa time, ocijenio je, svoju budućnost i bezbjednost čini zavisnim od dobre volje Turske, prenosi Rojters.

"Brisel daje Turcima obećanja koja ne možemo, ili ne želimo, da ispunimo. Plan da primimo stotine hiljada izbjeglica iz Turske i da ih rasporedimo širom Evrope je iluzija", istakao je Orban.

Kada bi Mađarska na to pristala, "vezali bi me za stub ovdje u Budimpešti", zaključio je on.

Zemlje članice EU su ovog mjeseca odobrile fond od tri milijarde eura za Tursku kako bi poboljšala uslove života za izbjeglice na turskoj teritoriji, u zamjenu za obećanje da će se Turska pobrinuti da manje izbjeglica krene dalje ka Evropi.

EU računa na taj dogovor kako bi zaustavila priliv nakon što se više od milion izbjeglica slilo u Evropu 2015. godine, većinom sa Bliskog istoka ili Azije preko Turske, navodi britanska agencija.

Orban je jedan od najotvorenijih kritičara gostoprimljivog stava njemačke kancelarke Angele Merkel prema izbjeglicama, a juče je najavio održavanje referenduma u vezi sa planovima EU da uspostavi sistem obaveznih kvota za raspodjelu migranata.

Bonus video: