MMF: Globalna ekonomija ranjiva

Sastanak u Šangaju već se upoređuje s onim u aprilu 2009. godine, na kojemu su čelnici G20 postigli dogovor o koordiniranim podsticajima kako bi spriječili depresiju u vrijeme globalne finansijske krize
0 komentar(a)
G20 samit, Foto: Reuters
G20 samit, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2016. 08:13h

Globalna privreda je ranjiva i dodatno slabi, poručio je Međunarodni monetarni fond (MMF), pozvavši čelnike Grupe 20 najrazvijenijih ekonomija (G20) da donesu plan koordiniranih podsticajnih mjera kako bi spriječili dalje usporavanje rasta.

U Šangaju se, krajem ove sedmice, sastaju ministri finansija i bankari G20.

MMF je, u izvještaju pripremljenom za taj skup, poručio da je svjetska privreda ranjiva na negativne šokove zbog previranja na finansijskim tržištima, pada cijena imovine, velikih oscilacija kurseva valuta i ekonomske slabosti širom svijeta.

"G20 mora planirati koordiniranu podršku potražnji korištenjem postojećeg fiskalnog prostora kako bi podstakla javne investicije", navodi se u izvještaju MMF-a.

Sastanak u Šangaju već se upoređuje s onim u aprilu 2009. godine, na kojemu su čelnici G20 postigli dogovor o koordiniranim podsticajima kako bi spriječili depresiju u vrijeme globalne finansijske krize.

MMF je ocijenio da rast globalne ekonomije usporava, a finansijski uslovi zaoštravaju za zemlje u razvoju, među kojima su veliki izvoznici sirovina pod snažnim pritiskom zbog pada njihovih cijena usljed slabljenja kineske ekonomije, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

Rast kineske ekonomije usporio je na najniže nivoe u 25 godina.

"Takav razvoj događaja upućuje na povećanje rizika od izostanka oporavka", poručio je MMF.

Vlasti širom svijeta, kako su ocijenili, treba da stvore nove finansijske mehanizme kako bi pomogle onim zemljama u razvoju i izvoznicima sirovina koji su izuzetno ranjivi na zaokret u tijeku kapitala.

Investitori, naime, povlače kapital iz siromašnijih i onih zemalja sa slabim ekonomskim rastom i preusmjeravaju novac u Sjedinjene Američke Države (SAD), gdje je američka centralna banka u decembru povećala kamatne stope okončavši sedmogodišnji period nultih kamata.

To je izazvalo slabljenje valuta zemalja u razvoju i to u vrijeme kada globalna potražnja za sirovinama pada.

MMF je pozvao razvijene zemlje da se manje oslanjaju na monetarnu, a više na fiskalnu politiku kako bi se podržao rast globalne ekonomije.

Bonus video: