KURDI PRISTALI NA PREKID VATRE

Sirijska opozicija: Poštovaćemo primirje dvije nedjelje

"Visoki komitet za pregovore vjeruje da će privremeni prekid vatre od dvije nedjelje omogućiti da se odredi posvećenost druge strane primirju", navodi se u saopštenju sirijske opozicije, prenijela je agencija AP
52 pregleda 1 komentar(a)
Sirija, pobunjenici, Foto: Reuters
Sirija, pobunjenici, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.02.2016. 21:18h

Glavna sirijska opoziciona grupa je danas saopštila da će poštovati privremeni prekid vatre u Siriji "tokom dvije nedjelje".

"Visoki komitet za pregovore vjeruje da će privremeni prekid vatre od dvije nedjelje omogućiti da se odredi posvećenost druge strane primirju", navodi se u saopštenju sirijske opozicije, prenijela je agencija AP.

Sirijska Vlada je juče saopštila da je prihvatila uslove sporazuma o prekidu vatre u Siriji koji su predložile SAD i Rusija, saopštilo je sirijsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Vlada će obustaviti oružane operacije, ali će "nastaviti sa antiterorističkmn naporima" protiv Islamske države (ID), Al Kaide i njenih ogranaka, navodi se u saopštenju.

ID i Al Kaida su isključene iz sporazuma o prekidu vatre koji je juče objavljen, podsjeća francuska agencija.

Sirijska vlada je u saopštenju naglasila značaj zapečaćivanja granica i zaustavljanja spoljne podrške oružanim grupama, kao i "sprečavanja tih organizacija da jačaju svoje kapacitete ili da mijenjanju svoje položaje, kako bi se izbjegao raskid sporazuma", navodi Rojters.

Ministarstvo vanjskih poslova Sirije ističe da će vladine snage imati pravo da odgovore na bilo kakvo kršenje sporazuma od strane pobunjenika.

SAD i Rusija su objavile dogovor o prekidu neprijateljstva u Siriji, koji će biti na snazi od subote i koji ne uključuje ekstremističke grupe Islamska država i Nusra fronta.

Sporazum stupa na snagu u petak u ponoć po sirijskom vremenu, navele su SAD i Rusija u zajedničkom saopštenju koje je objavio američki Stejt department.

Snage sirijskih Kurda pristale na poštovanje primirja

Snage sirijskih Kurda poznate kao "Jedinice za zaštitu naroda" (YPG) će poštovati prekid vatre u Siriji koji su predložile SAD i Rusija, ali zadržavaju pravo da odgovore ukoliko budu napadnute, izjavio je danas za Rojters vođa YPG Redul Kselil.

"Mi u YPG pridajemo veliku važnost tom planu i držaćemo ga se u potpunosti, ali ćemo zadržati pravo da odgovorimo na bilo kakvu agresiju, u okvirima legitimne samoodbrane", rekao je Kselil.

YPG je važan partner koalicije na čelu sa SAD koja se u Siriji bori protiv takozvane Islamske države, ali se te snage sirijskih Kurda takođe poslednjih nedelja bore protiv sirijskih pobunjeničkih grupa u blizini Alepa na sjeverozapadu Sirije.

Preporučujemo za Vas