Rusija značajno smanjila intenzitet udara u Siriji

Ministarstvo odbrane Rusije traži od međunarodnih organizacija da naprave zvaničnu procjenu turskih vojnih napada na sirijskoj teritoriji, saopštio je Konašenkov
2 komentar(a)
rusko bombardovanje Sirije, Foto: Youtube screenshot
rusko bombardovanje Sirije, Foto: Youtube screenshot
Ažurirano: 24.02.2016. 18:47h

Ruski vojni avioni su značajno smanjili intenzitet svojih napada u Siriji u protekla dva dana, rekao je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Ruska avijacija je "prestala da napada one oblasti u Siriji u kojima su se lokalne vlasti i oružane grupe već izjasnile ili se izjašnjavaju da su spremne za primirje i početak pregovora o pomirenju", rekao je Konasenkov na konferenciji za novinare koju je prenosila ruska televizija.

U međuvremenu, teška artiljerija Turske nastavila je da bombarduje sirijska naselja u blizini turske granice, dodao je on, prenosi Rojters.

Ruski vojni avioni izveli su 62 leta u Siriji u protekla dva dana i pogodili 187 ciljeva, dodao je Konašenkov, a prenijela ruska agencija Interfaks.

On je precizirao da su udari izvedeni u pokrajinama Homs, Alep, Raka i Hama.

Konašenkov je, takođe, rekao da Moskva čeka odgovor od Vašingtona, dan nakon što je američkom vojnom atašeu u Rusiji dostavila detalje o "vrućoj liniji" uspostavljenoj sa SAD kako bi se pomoglo u koordinisanju akcija u skladu sa američko-ruskim planom o prekidu vatre u Siriji.

Američko-ruski plan o prekidu borbi u Siriji trebalo bi da stupi na snagu u petak u ponoć, ali sirijska opozicija još nije odlučila da li će ga prihvatiti.

Sirijska vlada prihvatila je juče uslove sporazuma o prekidu vatre u Siriji koji su predložile SAD i Rusija.

Međunarodne agencije da procijene turske udare u Siriji

Ministarstvo odbrane Rusije traži od međunarodnih organizacija da naprave zvaničnu procjenu turskih vojnih napada na sirijskoj teritoriji, saopštio je Konašenkov.

"Naselja u blizini granice granatiraju se teškom artiljerijom sa turske teritorije. Odgovarajući na neosnovane optužbe (Turske protiv Rusije), tražimo od Amnesti internešenela, Hjuman rajts voča, Ljekara bez granica i drugih organizacija da naprave zvaničnu procjenu ovih zločinačkih akcija turskih oružanih snaga", rekao je on, prenosi Tass.

Turske snage već neko vrijeme bombarduju pozicije kurdske grupe Partija demokratskog ujedinjenja (PYD), tvrdeći da time odgovaraju na napade ili provokacije.

Zvanična Ankara smatra PYD terorističkom grupom zbog njene povezanosti sa partijom turskih Kurda, koja je u Turskoj zabranjena.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da odluka o primirju između zaraćenih strana u Siriji ne treba da se odnosi na kurdske milicije, baš kao ni na Islamsku državu ili Al Nusra front, terorističku organizaciju povezanu sa Al Kaidom.

Bonus video: