Misija NATO u Egejskom moru mogla bi da počne u petak

Stoltenberg je izjavio juče da bi Alijansa mogla da vraća migrante koje spase na Egejskom moru u Tursku ukoliko su oni krenuli iz te zemlje, dodavši da su Turska i njeni saveznici dogovorili da, "ukoliko izbjeglice spase NATO, onda ih može vratiti u Tursku"
73 pregleda 0 komentar(a)
Egejsko more, Foto: Shutterstock
Egejsko more, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.02.2016. 18:30h

Misija NATO u Egejskom moru u cilju kontrolisanja krijumčara migranata mogla bi da počne u petak, najavio je danas portparol njemačkog Ministarstva odbrane Mihael Henjez.

"Misija NATO se već nalazi u Egejskom moru, ali akcija NATO u vezi sa tom jedinicom još nije počela, jer se plan još pravi...", objasnio je on, a prenijela grčka agencija ANA.

Henjez je precizirao da će to biti izviđačka i nadzorna misija koja osmatra međunarodne vode u toj oblasti pri čemu "nisu predviđene nikakve izvršne mjere".

"Vjerujem da bi rezultati planiranja mogli biti predstavljeni na sjednici Savjeta NATO večeras", rekao je portparol njemačkog Ministarstva.

Prema njegovim riječima, ta jedinica će operisati pod komandom Njemačke.

Kako je istakao, raspoređivanje te akcione jedinice u Egejskom moru je inicijativa Njemačke, Turske i Grčke.

"NATO sada razrađuje sve pravne pojedinosti, ali je važno ponoviti da je riječ o misiji u cilju izviđanja i slanja podataka odgovarajućim organizacijama Grčke i Turske, jednostavno da bi im se dostavile informacije", rekao je on.

Henjez je napomenuo da do bilo kakvog prijema izbjeglica može doći jedino u okviru hitnog spasavanja iz mora.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je juče da bi Alijansa mogla da vraća migrante koje spase na Egejskom moru u Tursku ukoliko su oni krenuli iz te zemlje, dodavši da su Turska i njeni saveznici dogovorili da, "ukoliko izbjeglice spase NATO, onda ih može vratiti u Tursku", prenio je AP.

Šef NATO je, takođe, kazao da brodovi Alijanse već obavljaju posao osmatranja u Egejskom moru, dok se razrađuju detalji nove misije.

Bonus video: