Avganistan: Rusi poklonili 10.000 pušaka i municiju

"Ova važna donacija je od važnog prijatelja Avganistana, u ključnom trenutku za Avganistan i region", istakao je Armar
0 komentar(a)
Kabul oružje, Foto: Reuters
Kabul oružje, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.02.2016. 18:15h

Avganistanski zvaničnici preuzeli su danas isporuku od 10.000 automatskih pušaka i milion okvira municije kao poklon od Rusije, što se tumači kao dodatan znak sve većeg prisustva Moskve u toj ratom razorenoj državi, izvijestio je Rojters.

Gotovo u potpunosti zavisne od strane pomoći, avganistanske snage bezbjednosti se bore da obezbijede zemlju u jeku jačanja ekstremizma.

Sa povlačenjem koalicionih snaga predvođenih NATO prošle godine, avganistanski lideri okrenuli su se Moskvi, za nabavku oružja ruske proizvodnje, uključujući napadačke helikoptere.

"Ova donacija predstavlja duboko prijateljstvo između dvije države", rekao je savjetnik za nacionalnu bezbjednost Hanif Atmar na preuzimanju isporuke oružja.

"Ova važna donacija je od važnog prijatelja Avganistana, u ključnom trenutku za Avganistan i region", istakao je Armar.

Oružje i municija su obezbijeđeni na osnovu postojećeg bezbjednosnog sporazuma između dvije zemlje, dodao je on.

Ruski ambasador Aleksandar Manticki rekao je okupljenim vojnim i bezbjednosnim zvaničnicima da je njegova država spremna da sarađuje sa Avganistanom u borbi protiv terorizma i trgovine oružjem.

Današnja isporuka dolazi u trenutku izjava ruskih zvaničnika da su postali nestrpljivi zbog neuspjeha politike Vašingtona u Avganistanu.

Iako nikad nije bila članica koalicije, Rusija je godinama sarađivala sa SAD, dopuštajući prolaz vojnoj opremi preko njene teritorije, kao i u oblastima borbe protiv trgovine narkoticima i oružjem.

Ova saradnja je prekinuta zbog političkih razmimoilaženja oko ratova u Ukrajini i Siriji, navela je britanska agencija.

Bonus video: