SUSRET SA GRANDIJEM

Cipras: Grčka neće prihvatiti ničije jednostrane akcije

"Kroz ovaj jednostrani i ne baš prijateljski korak prema našoj zemlji postoji pokušaj da se donesu odluke uz odsustvo Grčke koje se imale posljedice po Grčku i njene granice", naglasilo je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke u protestnoj noti
0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Filipo Grandi, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Filipo Grandi, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.02.2016. 17:16h

Grčka je dio rješenja i ponudiće pomoć, ali neće prihvatiti jednostrane akcije ni sa čije strane, poručio je danas grčki premijer Aleksis Cipras, u razgovoru sa visokim komesarom UN za izbjeglice Filipom Grandijem.

U kratkom dijalogu pred kamerama, Cipras je istakao da se Grčka suočava sa teškim vremenima te da se mora jasno staviti do znanja da je izbjeglička kriza međunarodno pitanje, a ne samo regionalni problem, prenosi grčka agencija ANA.

"Ako hoćemo da riješimo problem, moramo da blisko sarađujemo i da više koordinišemo", rekao je on Grandiju.

Grčki premijer je, takođe, izrazio uvjerenje da su saradnja i napori visokog komesara UN ključni za pronalaženje rješenja i pružanja potrebne pomoći onima koji stižu u Grčku.

Cipras i Grandi su se u razgovoru fokusirali na pružanje podrške UN kontrolisanju izbjegličkih tokova, na nekoliko aspekata operacije NATO u Egejskom moru i na podsticanje procesa razmještanja izbjeglica u državama članicama EU.

Grandi je izrazio neslaganje sa ograničenjem ulazaka izbjeglica koje su neke zemlje uvele na granicama, istakavši da je to pogrešan vid akcije i ponovivši poziv na saradnju među zemljama.

Visoki komesar UN za izbjeglice, koji će sjutra biti u Briselu, komentarisao je svoj obilazak Lezbosa, gdje je prisustvovao iskrcavanju spasenih izbjeglica, i pohvalio rukovođenje izbjegličkom krizom na tom grčkom ostrvu, navodi grčka agencija.

U međuvremenu, Grčka je zvanično uložila diplomatski protest zato što nije pozvana na konferenciju o balkanskoj ruti koja se danas održava u Beču.

"Kroz ovaj jednostrani i ne baš prijateljski korak prema našoj zemlji postoji pokušaj da se donesu odluke uz odsustvo Grčke koje se imale posljedice po Grčku i njene granice", naglasilo je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke u protestnoj noti.

Grčka je već ranije optužila Austriju da minira postizanje zajedničkog evropskog rješenja za izbjegličku krizu svrstavajući se među "hardlajnere EU".

Preporučujemo za Vas