Republikaci preduzeli mjere da spriječe zatvaranje Gvantanama

Prema Obaminom planu oko 35 od 81 zatvorenika u Gvantanamu će u predstojećim mjesecima biti prebačeno u druge zemlje, dok će ostalim pritvorenicima suditi vojni sud ili će biti proglašeni previše opasnim da bi bili pušteni, ali protiv njih neće biti optužbi
71 pregleda 0 komentar(a)
Gvantanamo, Foto: Beta-AP
Gvantanamo, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 24.02.2016. 16:44h

Predsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa SAD Pol Rajan izjavio je danas da su republikanci, koji imaju većinu, preduzeli pravne mjere da spriječe predsjednika Baraka Obamu da zatvori američki zatvor u zalivu Gvantanamo na Kubi.

Rajan je rekao novinarima da republikanski poslanici imaju dovoljno glasova da spriječe Obamin plan u Kongresu, kao i da preduprjede predsjednički veto.

On je rekao da su republikanci "preduzeli sve neophodne pravne pripreme" da obezbijede da taj zatvor i dalje bude otvoren i da se osumnjičeni za terorizam iz njega ne prebacuju na teritoriju SAD.

Prema Obaminom planu oko 35 od 81 zatvorenika u Gvantanamu će u predstojećim mjesecima biti prebačeno u druge zemlje, dok će ostalim pritvorenicima suditi vojni sud ili će biti proglašeni previše opasnim da bi bili pušteni, ali protiv njih neće biti optužbi. Ti zatvorenici bi trebalo da budu prebačeni u zatvore u SAD.

Bonus video: