Mađarska organizuje referendum o planu EU za kvote za migrante

Zemlje srednje i istočne Evrope - Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska - protiv se planu raspodjele migranata po kvotama u zemljama članicama
2 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Reuters
Viktor Orban, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.02.2016. 16:50h

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je danas referendum o planu Evropske unije za uvođenje kvota za raspodjelu migranata među članicama.

"Vlada je odlučila da se održi referendum o pitanju obavezujućih kvota za smještanje izbjeglica", rekao je Orban na konferenciji za novinare.

Zemlje srednje i istočne Evrope - Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska - protiv se planu raspodjele migranata po kvotama u zemljama članicama.

Pitanje na referendumu će biti: "Da li želite da Evropska unija propiše obavezno razmještanje nemađarskih građana u Mađarskoj bez saglasnosti parlamenta?"

Orban je rekao da će glasanje biti "u prilog nezavisnosti Mađarske i odbacivanja plana o obaveznim kvotama".

Mađarski premijer nije rekao kada će biti održano glasanje o izbjegličkim kvotama, ali nje naveo da je predlog za referendum proslijeđen nacionalnoj izbornoj komisiji.

Mađarska vlada je u decembru uložila žalbu pred Evropskim sudom zbog plana koji predviđa da primi 2.300 izbjeglica. Slovačka je takođe podnijela žalbu.

Bonus video: