Rohani: Neprijatelj neće nikad postići svoje demonske ciljeve

Nekoliko hiljada Iranaca okupilo se u Teheranu na obilježavanju smjene vlasti šaha Muhameda Reze Pahlavija 11. februara 1979, deset dana poslije povratka ajatolaha Ruholaha Homeinija, osnivača Islamske Republike Irana
546 pregleda 0 komentar(a)
Rohani, Foto: Reuters
Rohani, Foto: Reuters

Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je danas da je američka zavjera protiv Irana osuđena na propast, obraćajući se okupljenim građanima u Teheranu povodom 40 godina od osnivanja Islamske Republike Irana.

Nekoliko hiljada Iranaca okupilo se danas u Teheranu na obilježavanju smjene vlasti šaha Muhameda Reze Pahlavija 11. februara 1979, deset dana poslije povratka ajatolaha Ruholaha Homeinija, osnivača Islamske Republike Irana.

"Prisustvo naroda danas na ulicama znači da neprijatelj neće nikad postići svoje demonske ciljeve", rekao je Rohani osuđujući "zavjeru SAD, cionista i drugih reakcionarnih država" Bliskog istoka protiv Irana.

Okupljeni građani su pored iranskih zastava nosili portrete Homeinija i sadašnjeg ajatolaha Alija Hameneija.

Iranci nose i plakate s natpisima "Smrt Americi", "Smrt Izraelu" i "Dolje Velika Britanija".

Tokom proslave biće pušteni baloni dok će iz helikoptera biti pušteno cvijeće. Predviđene su molitve i spust padobranaca.

Praznik se obilježava u svim većim gradovima Irana.

Tamošnji mediji su upozorili na moguće dezinformacije pojedinih "stranih, neprijateljskih medija" koji će pokušati na minimalizuju proslavu i prenesu da se manji broj ljudi okupio.

Obilježavanje 40 godina od osnivanja Islamske Republike Irana, predstavlja poseban simbol za muslimanski svijet.

Prema predanju, prorok Muhamed je sa 40 godina dobio božansko otkrovenje i počeo da prenosi Kuran.

Sa političke strane, godišnjica dolazi u periodu ekonomskih teškoća i obnovljenih tenzija sa SAD, poslije američkog povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma i ponovnog uvođenja sankcija Iranu.

Bonus video: