Psihijatar: Izraelac koji je spalio Palestinca je duševno zdrav i može mu se suditi

"Njegovi advokati su podnijeli dokumenta u kojima se navodi da je mentalno obolio, ali je psihijatar zaključio da je glavni optuženi lagao o svom mentalnom stanju da izbjegne presudu", rekao je advokat porodice žrtve
0 komentar(a)
Plamen, vatra, Foto: Shutterstock
Plamen, vatra, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.02.2016. 15:14h

Glavni osumnjičeni za ubistvo palestinskog tinejdžera u ljeto 2014. godine, Izraelac Josef Ben-David, odgovoran je za svoje akcije i može mu se suditi, ustanovio je psihijatar koga je odredio Okružni sud u Jerusalimu.

Sud je ustanovio da je taj 31-godišnji jevrejski naseljenik predvodio napad na Muhameda Abu Kdeira, koji je najprije otet u istočnom Jerusalimu, a zatim živ spaljen u obližnjoj šumi.

"Njegovi advokati su podnijeli dokumenta u kojima se navodi da je mentalno obolio, ali je psihijatar zaključio da je glavni optuženi lagao o svom mentalnom stanju da izbjegne presudu", rekao je advokat porodice žrtve Muhamed Džbara, prenosi AFP.

Sljedeće sudsko saslušanje Ben-Davida je zakazano za 22. mart.

Početkom mjeseca sud je osudio dva mlada Izraelca na doživotnu kaznu i 21 godinu u zatvoru za saučesništvo u ubistvu Kdeira. To je bila osveta za otmicu i ubistvo trojice izraelskih tinejdžera na Zapadnoj obali u okviru spirale nasilja koje je na kraju dovelo do pedesetodnevnog rata u pojasu Gaze. Ta dvojica su bila maljoletnici u vrijeme kada su ubili 16-godišnjeg Abu Kdeira. Izraelske vlasti su navele da su oni odlučili da ubiju jednog Arapina i snabdjeli se žicama, benzinom i drugim materijalom, prije nego što su nasumice uhvatili Abu Kdeira.

Saslušanje vođe ubica Ben-Davida najavljeno je u vrijeme kada je napetost između dva naroda ponovo eskalirala zbog skoro svakodnevnih palestinskih napada, uglavnom nožem, koji traju već pet mjeseci.

U nasilju je do sada ubijeno 27 Izraelaca, jedan Amerikanac i jedan Eritrejec. U isto vrijeme od izraelske vatre je, prema računici AFP-a, poginulo 176 Palestinaca, od kojih su većina bili napadači, kako tvrdi Izrael.

Bonus video: