Netanjahu molio Berluskonija da mu pomogne kod Obame

Amerikanci su uspjeli da saznaju za taj razgovor, slušajući trojicu italijanskih zvaničnika, uključujući Berluskonijevog ličnog savjetnika i savjetnika za nacionalnu bezbjednost
1 komentar(a)
Benjamin Netanijahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanijahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.02.2016. 10:54h

Američka Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) prisluškivala je razgovor izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i bivšeg premijera Italije Silvija Berluskonija u martu 2010. godine, kada je Netanjahu zamolio italijanskog kolegu da mu pomogne da smanji napetost u odnosima sa SAD, pokazuju dokumenti koje je danas objavio Vikiliks.

U tom razgovoru Netanjahu je tvrdio da mu je pomoć Berluskonija potrebna, jer "nema direktnog kontakta" izmedju njega i predsjednika SAD Baraka Obame. Vikiliks na svom vebsajtu navodi da su dvojica premijera razgovorali poslije odluke Izraela da podigne 1.600 domova za Jevreje u istočnom Jerusalimu.

"Berluskoni je obećao da će staviti Italiju na raspolaganje Izraelu da pomogne da se poprave veze s Vašingtonom," navodi se u dokumentu NSA.

Amerikanci su uspjeli da saznaju za taj razgovor, slušajući trojicu italijanskih zvaničnika, uključujući Berluskonijevog ličnog savjetnika i savjetnika za nacionalnu bezbjednost.

"U razgovoru s italijanskim premijerom Silviom Berluskonijem, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je insistirao da je okidač nesporazuma - odluka Izraela da izgradi 1.600 domova u spornom istočnom Jerusalimu - potpuno u skladu sa nacionalnom politikom koja datira iz vremena administracije Golde Meir i okrivio za nesmotrenost vladinog zvaničnika koji nije imao političkog sluha," piše u dokumentu, očito uz aluziju da je izgradnja najavljena baš u vrijeme posjete potpredsjednika SAD Džoa Bajdena Izraelu.

Netanjahu je rekao Berluskoniju da želi da spriječi da Palestinci iskoriste to, između ostalog, kao razlog da blokiraju obnovu pregovora.

Izraelski zvaničnici su takođe rekli da je izgradnja jevrejskih naselja samo izgovor za loše odnose izmedju Izraela i Vašingtona i da su odnosi loši i bez izgradnje.

Američko prisluškivanje Netanjahua nije ništa novo, jer je u decembru Volstrit džornal objavio da je Bijela kuća naredila da se Netanjahu špijunira, uprkos direktivi Obame od prije dvije godine da prestane špijuniranje prijateljskih zemalja, pošto je otkriveno da je prisluškivana njemačka kancelarka Angela Merkel.

Američki zvaničnici su izjavili za taj list da je želja bila da se prate prijateljske zemlje i Netanjahu je stavljen u vrh te liste zbog njegove agresivne kampanje protiv nuklearnog sporazuma Irana i velikih sila, kome su tada težile SAD.

Bonus video: