SEZONSKI POSAO

Za branje jabuka dnevnica 160 eura! Spremni da probate?

Prema trenutnim propisima, Novi Zeland na godinu smije da primi najviše devet i po hiljada sezonskih radnika. Ukoliko im se ne odobri povećanje, neki proizvođači voća najavljuju da će ili smanjiti proizvodnju ili neće ulaziti u planirana povećanja zasada
115 pregleda 21 komentar(a)
jabuke
jabuke
Ažurirano: 22.02.2016. 19:32h

Novi Zeland proizvodi velike količine voća posebno jabuka i svake godine nailazi na problem - nedostatak sezonskih radnika, piše portal agroklub. Iako je ova zemlja udaljena hiljadama kilometara, možda se ipak isplati otputovati.

Prema pisanju brojnih stranih portala, pretpostavlja se da će im i ove godine nedostajati nekoliko hiljada sezonaca koji bi šest dana u nedjelji u dvije smjene brali i pakovali kivi i jabuke.

Zavisno od području gdje se nalaze voćnjaci, berbe počinju krajem februara i traju do sredine maja.

Tamošnji voćari zato traže od svoje Vlade da odobri dolazak većeg broja sezonskih radnika iz cijelog svijeta, koji bi, uz pomoć turističke vize došli na Novi Zeland i pomogli u berbi.

Prema trenutnim propisima, Novi Zeland na godinu smije da primi najviše devet i po hiljada sezonskih radnika. Ukoliko im se ne odobri povećanje, neki proizvođači voća najavljuju da će ili smanjiti proizvodnju ili neće ulaziti u planirana povećanja zasada.

Kompanije ističu kako se radi naporno, po potrebi i duže od osam sati dnevno, da su berači plaćeni po učinku te da se dnevno može zaraditi i do 160 eura, naravno u protivvrijednosti novozelanskog dolara. Šanse su veće ukoliko imate vozačku dozvolu.

Novozelanski portal pickthevorld.org piše kako je u toj državi garantovana najniža satnica, tako da niko ne može zaraditi manje od 14,75 dolara po satu. Neke kompanije organizovale su i Dane otvorenih vrata kako bi potencijalne sezonce upoznale s uslovima, no odaziv nije bio očekivan.

Iz kojeg god dijela svijeta dolazili, poželjno je da sezonski radnici znaju bar osnove engleskog jezika. Važno je i dobro zdravstveno stanje, kao i mnogo drugih pojedinosti.

Ako ste spremni da nakon 30 i nešto sati leta bar na nekoliko mjeseci pronađete posao na bukvalno drugom kraju svijeta, eto prilike, prenosi Agroklub.

Mondo.rs

Preporučujemo za Vas