Uhvaćeno više od 500 migranata u pokušaju prelaska mađarske granice

Pokušaji prelaska mađarske granice zaštićene žilet žicom povećao se od kada su druge zemlje duž balkanske migrantske rute pojačale granične kontrole i ograničile broj migranata i država iz kojih je dozvoljeno migrantima i izbjeglicama da uđu
0 komentar(a)
Mađarska migranti, Foto: Reuters
Mađarska migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.02.2016. 15:39h

Više od 500 migranata uhvaćeno je u pokušaju da uđe ilegalno u Mađarsku prošlog vikenda, prema navodima mađarske policije, što je najveći broj od kada su prošle godine podignute ograde na granici sa Srbijom i Hrvatskom da zaustave priliv migranata.

Prema navodima policije, uhvaćena je 501 osoba između petka i subote, uključujući njih 237 u nedjelju, što je najveći broj za samo jedan dan ove godine.

Mađarska policija uhvatila je 598 migranata u januaru, a ovog mjeseca je u ilegalnom prelazu do sada uhvaćeno njih 1.550.

Pokušaji prelaska mađarske granice zaštićene žilet žicom povećao se od kada su druge zemlje duž balkanske migrantske rute pojačale granične kontrole i ograničile broj migranata i država iz kojih je dozvoljeno migrantima i izbjeglicama da uđu.

Grčka vlada upozorila je danas da očekuje da će se povećati broj blokiranih migranata i tražilaca azila poslije odluke Makedonije ovog vikenda da dalje ograniči ulazak.

Makedonija je uvela restrikcije ovog vikenda poslije odluke Austrije da odredi limit za broj migranata koje će primiti kao tražioce azila ili u tranzitu.

Odluke Makedonije da se blokira pristup Avganistancima i druge restriktivne mjere dovela je do toga da su hiljade migranata blokirano u Grčkoj, na granici i u luci Pirej kod Atine gdje je prekinut redovan privatni prevoz do granice.

Pema navodima grčke policije oko 2.000 ljudi zaustavljeno je u graničnim kampovima kod grčkog grada Idomenija, uključujući i 600 Avganistanaca koji su organizovali miran protest danas.

Bonus video: