Portugal ponudio da prihvati 10.000 izbjeglica

Portugal je teško pogođen svjetskom finansijskom krizom, a nezaposlenost je velika među mladima zbog čega oni odlaze iz zemlje u potrazi za poslom
0 komentar(a)
izbjeglice, Grčka, Foto: Reuters
izbjeglice, Grčka, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.02.2016. 08:16h

Portugal je ponudio da primi 10.000 migranata iz zemalja koje se bore s njihovim prilivom kako bi, na taj način, neutralisao odliv sopstvenog stanovništva.

Premijer Portugala Antonio Košta poslao je prošle nedjelje pisma Austriji, Grčkoj, Italiji i ŠVedskoj i ponudio im da prihvati do 5.800 izbjeglica pored 4.500 onih koje je već njih pristao da primi kao dio izbjegličkog sistema kvota EU.

Košta je nedavno poručio Briselu da bi Portugal trebalo da služi kao primjer i dodao da se protivi zatvaranju granica u Evropi u cilju blokiranja pristupa izbjeglicama, prenosi AFP.

Ranije ovog mjeseca, portugalski premijer je ocijenio da je nepravedno opterećivati Berlin onime što je dužnost "svih evropskih lidera".

Portugal je teško pogođen svjetskom finansijskom krizom, a nezaposlenost je velika među mladima zbog čega oni odlaze iz zemlje u potrazi za poslom.

Nezaposlenost je oko 12 odsto, a skoro polovina Portugalaca je napustila zemlju za stalno ili privremeno u protekle četiri godine dok je stopa nataliteta najniža u EU.

Međutim, Portugal će biti birati koje će migrante primiti jer planira da poboljša radnu snagu prihvatajući studente i stručne radnike.

Portugal planira da prihvati 2.800 studenata i između 2.500 i 3.000 izbjeglica koji su stručnjaci za poljoprivredu i šumarstvo.

Bonus video: